De TeamNL Lange Mannen hebben hun eerst VNL-week besloten met een uitstekende overwinning op Bulgarije. Tegen de huidige nummer 19 van de FIVB-wereldranglijst werd slechts een set ingeleverd.

Bulgarije
De Bulgaren zijn de laatste jaren een taaie tegenstander gebleken. Voor de laatste Nederlandse overwinning in een officiële wedstrijd moeten we terug naar 2003. Toen won Nederland tijdens de World League in het Bulgaarse Varna met 3-2. Afgelopen najaar was Bulgarije tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Xi’an met 0-3 te sterk voor de ploeg van bondscoach Piazza.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Maarten van Garderen en Thijs ter Horst (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set
De TeamNL Lange Mannen maken in openingsset direct hun intenties duidelijk. Door twee uitstekende kill blocks en een ace van Wessel Keemink staat Nederland 3-0 voor. Na een kill block van Michael Parkinson is de bondscoach van Bulgarije bij 8-3 in het voordeel van Nederland al toe aan zijn tweede time-out. Na die Bulgaarse onderbreking volgen twee aces van Nimir. Aan het einde van de set zorgt een sterk blok van Fabian Plak en even later een aanval van Maarten van Garderen voor zes setpoints. Het eerste setpoint wordt nog niet verzilverd, maar een punt later zorgt een onzorgvuldige serve van Bulgarije voor setwinst.

Tweede set
In de tweede set trekken Nederland en Bulgarije tot 8-8 met elkaar op. Daarna loopt Bulgarije iets weg. Als het verschil bij 13-16 naar drie punten is opgelopen, neemt bondscoach Roberto Piazza een time-out. Een aantal punten later krijgt diezelfde Piazza bij 18-14 na aanhoudend mekkeren op de arbitrage eerst een gele en daarna een rode kaart. Dat kost Nederland een punt. Na een tweede Nederlandse time-out is Bulgarije het eerst bij de twintig punten. In de slotfase van de set kruipt Nederland door onder meer aces van Keemink en Van Garderen richting Bulgarije. Via Aleks Grozdanov komt Bulgarije bij 19-24 op setpoint. Via het Nederlandse blok benut Bulgarije het tweede setpoint.

Derde set
Via een ace van Fabian Plak slaan de TeamNL Lange Mannen aan het begin van de derde set direct een gaatje. Op de opslag van Nimir loopt Nederland – een Bulgaarse onderbreking ten spijt – uit naar een 10-2 voorsprong. Net als in de eerste set staat een 13-4 stand op het scorebord. In tegenstelling tot de eerste set heeft de bondscoach van Bulgarije nog een time-out over. Via een bekeken ace van Van Garderen komt Nederland op 18-6. Een snelle aanval door het midden die door Parkinson tegen het parket wordt geslagen betekent twintig punten voor Nederland. Maarten van Garderen slaat Nederland met zijn tiende punt van de wedstrijd op setpoint. Een uitgeslagen bal van Dimitar Dimitrov maakt een einde aan de derde set.

Vierde set
In de vierde set trekken de TeamNL Lange Mannen het goede spel van een set eerder door. Vanaf de servelijn wordt Bulgarije onder druk gehouden. Als Fabian Plak het tiende punt voor Nederland in de set op de vloer slaat, heeft Bulgarije de helft minder punten. Een punt later – bij 11-5 – is de bondscoach van Bulgarije door zijn time-outs heen. Nederland heeft de zaken goed op orde. Vlak voor het begin van de big points zoekt Bulgarije toenadering. Als het verschil bij 19-16 nog ‘slechts’ drie punten is, neemt Roberto Piazza een time-out. Niet lang daarna is het Thijs ter Horst die het twintigste punt maakt. Via de aanvoerder van Nederland worden vier matchpoints op het scorebord geslagen. Een technische fout aan de kant van Bulgarije, maakt dat de TeamNL Lange Mannen niet lang hoeven wachten om hun tweede VNL-overwinning te kunnen vieren.

Nederland - Bulgarije: 3-1 (25-16, 20-25, 25-13, 25-20)