Het is de TeamNL Volleybaldames niet gelukt om een ticket voor Parijs 2024 te bemachtigen. In de slotwedstrijd tegen de Dominicaanse Republiek moest met 3-0 of 3-1 gewonnen worden. Na drie sets was het echter de Dominicaanse Republiek dat het ticket voor de Olympische Spelen naar zich toe trok.

Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek (9) staat op dit moment een plekje boven Nederland (10) op de FIVB-wereldranglijst. Begin september wonnen ze het equivalent van het EK. In de finale versloegen ze de Verenigde Staten in vijf sets. Tijdens de eerste week van de voorbij VNL versloeg de Dominicaanse Republiek de TeamNL Volleybaldames in Nagoya in vijf sets.

Startopstelling

Bondscoach Felix Koslowski begon tegen de Dominicaanse Republiek met zijn vertrouwde startopstelling: Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Set 1

Net zoals wel vaker het geval in het begin van de set geven beide ploegen elkaar weinig toe. Via een goede servicereeks van Guillen dreigt de Dominicaanse Republiek uit te lopen, maar Baijens is uit hetzelfde hout gesneden. Bij het ingaan van de big points heeft de Dominicaanse Republiek een verschil van twee te pakken. Via een foute serve van Juliët Lohuis komt de Dominicaanse Republiek op setpoint. Een uitgeslagen bal van Daalderop zorgt voor de beslissing in de set. Uiteindelijk geeft een te hoge foutenlast aan de kant van Nederland de doorslag.

Set 2

In de tweede set lukt het zowel Nederland als de Dominicaanse Republiek lang niet om afstand te nemen. Bij het ingaan van de slotfase van de set zorgt een uitstekende servebeurt van Marrit Jasper gevolgd door rake aanvalsballen van Nika Daalderop voor wat meer lucht aan Nederlandse kant. Vanaf dat moment komt de Dominicaanse Republiek niet meer onder de Nederlandse druk uit. Via Celeste Plak komt Nederland op setpoint. Het is Nika Daalderop met haar dertiende punt van de wedstrijd die zorgt dat de tweede set naar Nederland gaat.

Set 3

Het begindeel van de derde set toont grote gelijkenissen met de tweede set. Bij een 14-16 achterstand neemt bondscoach Koslowski een time-out. Bij 16-19 lijkt de Dominicaanse Republiek definitief afstand te nemen. Koslowski grijpt opnieuw naar een time-out. In de slotfase van de set leeft Nederland tussen hoop en vrees. Bij 19-24 komt de Dominicaanse Republiek via Martinez Brayelin op setpoint. Een setpoint dat voelde als een matchpoint. Diezelfde Martinez Brayelin slaat de Dominicaanse Republiek een punt later naar Parijs.

Set 4

In het begin van de vierde set zijn beide teams zoekende. Uiteindelijk lijkt Nederland het beste om te kunnen gaan met het wegvallen van de spanning. Blokkerend is Nederland sterker. Ook vanaf de servelijn is Nederland gevaarlijker. Bij de Dominicaanse Republiek is de servedruk juist wat lager waardoor Nederland ook passend beter voor de dag komt. Via Nika Daalderop komt Nederland uiteindelijk op setpoint. Het is Indy Baijens die een vijfde set afdwingt. Daarmee laat de ploeg van bondscoach Koslowski zien over een grote mate van mentale veerkracht te beschikken.

Set 5

Bij het wisselen van speelhelft leidt de Dominicaanse Republiek met 5-8. Langzaam vloeien de krachten weg bij de TeamNL Volleybaldames. Bij 7-12 doet Koslowski – in zijn laatste time-out van dit olympisch kwalificatietoernooi – een verwoede poging om zijn ploeg moed in te praten. In de slotfase mogen Dambrink en Dijkema nog speelminuten maken. Zij kunnen niet voorkomen dat de Dominicaanse Republiek op matchpoint komt. Via een uitgeslagen serve van Nika Daalderop gaat de wedstrijd in vijf sets naar de Dominicaanse Republiek.

Nederland 2–3 Dominicaanse Republiek (20-25, 25-20, 19-25, 25-23, 12-15)

Parijs 2024 nog niet uit beeld

Met het voorlopig meeslopen van een ticket voor Parijs 2024 zijn de Spelen allerminst uit beeld voor de TeamNL Volleybaldames.

Lees hier op welke manier ze nog kans maken op deelname aan de Spelen.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn