De TeamNL Volleybaldames hebben zich tijdens de VNL in het Japanse Fukuoka geplaatst voor de Olympische Spelen. In Parijs zijn de TeamNL Volleybaldames voor de vierde keer in de geschiedenis van de partij.

Nadat het de TeamNL Volleybaldames afgelopen najaar tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in het Chinese Ningbo niet lukte om een toegangsbewijs voor Parijs 2024 te bemachtigen, was duidelijk dat de beslissing zou vallen in de poulefase van de Volleybal Nations League (VNL).

Stuivertje wisselen
Tijdens de eerste speelweek in het Turkse Antalya werd twee keer gewonnen (Bulgarije en Duitsland) en twee keer verloren (Turkije en Polen). Hierdoor ging Canada - de grootste uitdager in de strijd om een olympisch ticket - de TeamNL Volleybaldames voorbij op de wereldranglijst. In de tweede speelweek was Macau, China het decor. Net als in Antalya werd twee keer gewonnen (Dominicaanse Republiek en Frankrijk) en twee keer verloren (China en Brazilië). Door die resultaten stegen de TeamNL Volleybaldames twee plekken op de wereldranglijst. Van 11 naar 9.

Apotheose in Japan
In Fukuoka, Japan was het verschil op de wereldranglijst tussen de TeamNL Volleybaldames en Canada verwaarloosbaar. Desondanks begon Nederland met een klein numeriek voordeel aan de allesbeslissende speelweek. De eerste wedstrijd in Japan – waarin het hogergeplaatste Servië de tegenstander was – werd winnend afgesloten. Een dag later volgde een 3-0 nederlaag tegen de Verenigde Staten. Vervolgens werd rivaal Canada in een rechtstreekse confrontatie met 3-0 aan de kant gezet. Nadat de Canadese dames gisterochtend met 3-0 van Frankrijk wonnen was de missie voor de TeamNL Volleybaldames duidelijk. In de laatste poulewedstrijd tegen Zuid-Korea moest minimaal een set worden gepakt. Dat lukte direct in de openingsset. Op die manier waren de TeamNL Volleybaldames niet meer te achterhalen en was plaatsing voor de Spelen een feit. 

Vierde Olympische Spelen
De TeamNL Volleybaldames mogen zich opmaken voor hun vierde Olympische Spelen. In Barcelona (1992) waren de TeamNL Volleybaldames voor het eerste van de partij. Destijds was een zesde plaats het eindstation. Vier jaar later - in Atlanta - strandden de TeamNL Volleybaldames opnieuw in de kwartfinale met een vijfde plaats als eindresultaat. Op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro schopte Nederland het tot de halve finale. Daarin was China te sterk. In de strijd om het brons moesten de TeamNL Volleybaldames hun meerdere erkennen in de Verenigde Staten.

Buijs, Dijkema en Plak
Van de huidige selectie van de TeamNL Volleybaldames waren: Anne Buijs, Laura Dijkema en Celeste Plak tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van de partij. Zij maken kans om in Parijs voor de tweede keer in hun leven deel te nemen aan de Olympische Spelen. De definitieve olympische selectie zal op een later tijdstip worden gepubliceerd.

Foto: Ronald Hoogendoorn

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn