De TeamNL Volleybaldames zijn hun laatste pouleweek in de VNL goed begonnen. In Fukuoka werd tegen een jonge Servische ploeg met 3-1 gewonnen. Dat levert belangrijke punten op in de strijd om een olympische ticket.

Servië
De Servische dames staan momenteel op de achtste plaats van de wereldranglijst. Servië plaatste zich afgelopen najaar tijdens het OKT in Ningbo – waar het in dezelfde poule als Nederland zat – voor Parijs 2024. In Ningbo was Servië in drie sets te sterk voor de TeamNL Volleybaldames. In de halve finale van het EK vorig jaar was Servië ook al te sterk voor Nederland. De laatste keer dat Nederland in een officiële wedstrijd van Servië wist te winnen was tijdens de VNL van 2021.

Startopstelling
Britt Bongaerts (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Nova Marring en Jolien Knollema (passer/lopers), Indy Baijens en Eline Timmerman  (middens) en Florien Reesink (libero).

Eerste set
De eerste klap van de wedstrijd wordt uitgedeeld door Elles Dambrink. Het is het startsein voor een sterke openingsfase. Via een flitsende aanval van Nova Marring loopt uit naar 4-1. De TeamNL Volleybaldames weten echter niet door te drukken. Bij 7-7 staan Nederland en Servië weer op gelijke hoogte. Aan de hand van Elles Dambrink loopt Nederland opnieuw weg bij Servië. Bij 16-11 heeft Nederland een marge van vijf punten te pakken. Dat verschil weet de ploeg vast te houden tot 18-13. Vlak voor de big points nadert Servië tot een punt (19-18). Jolien Knollema slaat het twintigste punt van Nederland binnen. Bij 23-20 produceert Elles Dambrink een ace. Bij het eerste setpoint wordt Nederland geholpen door Vanja Ivanovic die haar aanval buiten de lijnen slaat.

Tweede set
In het begin van de tweede set houden Nederland en Servië elkaar in evenwicht. Door een snelle middenaanval van Jolien, een sterke blokkering van Eline Timmerman en een punt van Elles Dambrink slaat Nederland bij 8-8 een gat van drie punten. Vanaf dat moment lijkt Nederland een veilige marge te pakken te hebben. De Serven zijn echter niet bereid zich zomaar over te geven. Ze naderen bij 16-15 en 17-16 tot een punt. Als Nova Marring met haar achtste punt van de wedstrijd Nederland op twintig punten slaat, is het verschil weer drie. Als Servië bij 22-20 op twee punten komt, breekt bondscoach Felix Koslowski het ritme van Servië met een time-out. Op de opslag van Eline Timmerman zet Juliet Lohuis Nederland op setpoint. Het eerste setpoint weet Servië nog weg te werken, maar een punt later is het Jolien Knollema die de tweede set naar Nederland haalt.

Derde set
Waar de score in het begin van de tweede set om en om ging, is het Nederland dat aan het begin van de derde set wegloopt bij Servië. Na een 7-2 voorsprong weet Servië zich opnieuw in de wedstrijd te vechten. Op de opslag van Vanja Ivanovic neemt Servië bij 11-11 de leiding in de wedstrijd over. Nederland moet in de achtervolging. Celeste Plak en Sarah van Aalen maken bij een 13-17 achterstand hun entree. Bij 15-20 is het verschil bedraagt het verschil vijf punten in het voordeel van Servië. Die achterstand weten de TeamNL Volleybaldames in het restant van de set niet meer te dichten. Bij 18-24 heeft Servië zes setpoints. Het eerste setpoint wordt direct binnengeslagen door Mina Mijatovic.

Vierde set
De tik die de TeamNL Volleybaldames moesten incasseren in de derde set, zijn ze een set later snel te boven. Opnieuw nemen ze het initiatief in de openingsfase van de set. Opnieuw weet Servië zich terug te knokken in de set. Bij 10-8 heeft Nederland het juiste recept gevonden. Geholpen door de foutenlast aan de kant van Servië die oploopt, maakt Nederland zeven punten op rij. Vanaf dat moment is de spanning uit de wedstrijd. Bij 20-11 zien we opnieuw de dubbele wissel (Plak en Van Aalen in de ploeg). Even later maakt ook Anne Buijs haar eerste minuten. Op de opslag van Marrit Jasper slaat Indy Baijens Nederland op matchpoint. Als Mina Mijatovic de bal buiten het speelveld slaat is de overwinning voor de TeamNL Volleybaldames een feit.

Nova Marring was met 17 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland – Servië: 3-1 (25-20, 25-21, 18-25, 25-12)

Wereldranglijst
Door de 3-1 overwinning op Servië mogen de TeamNL Volleybaldames 9,37 punten bijschrijven op de wereldranglijst.