December is traditioneel de maand van terugblikken. In tien dagen blikken we terug op tien highlights van het bomvolle (beach)volleybaljaar 2018. Vandaag: de knappe 4e plaats van Jong Oranje jongens op het EK U20 in eigen land.

Ook de mannen van Jong Oranje zorgden deze zomer voor een memorabele prestatie. Op 14 juli begonnen zij in de fonkelnieuwe Van der Knaaphal in Ede aan hun EK. Ondanks de valse start tegen Tsjechië, één van de latere finalisten, stoomde de ploeg van coach Arnold van Ree op indrukwekkende wijze door naar de halve finales van het continentale kampioenschap. Eén van de hoogtepunten in de reeks van vijf poulewedstrijden was de zinderende vijfsetter die de jonge powerhitters wonnen van aartsrivaal en titelkandidaat Duitsland. “Het was een brute week in Ede, alles viel goed”, vertelt bondscoach Arnold van Ree. “Zo gaaf dat we ons doel, kwalificatie voor de Final Four, mede dankzij de steun van het geweldige publiek daar, gehaald hebben.”

Via Slovenië en Rusland naar Den Haag

Dat het overgrote deel van de selectie zich inmiddels al een paar jaar het snot voor de ogen traint en speelt bij het Talent Team, is de fundering van het succes op dit EK. De puntjes op de i voor het bereiken van de Final Four werden volgens de bondscoach gezet in Slovenië en Rusland. “In Maribor trainden en verbleven we in een prachtige faciliteit onderaan een berg van zo’n 1200 meter. Op een dag zijn we die berg opgelopen, nadenkend over onze doelstelling voor het EK. Op de helft van de berg zaten we in Ede, waar we samen bedachten hoe we vanaf daar de top, Den Haag, zouden gaan bereiken. Met al onze ideeën daarover vervolgden we onze tocht naar boven. Na die pittige tocht was iedereen ervan doordrongen dat het in Ede moest gebeuren, wilden we onze doelstelling halen.”

Een paar weken later vloog Jong Oranje naar het Russische Anapa waar het op het Yuri Chesnokov toernooi speelde tegen Europese toppers Rusland, Polen en Tsjechië. “We wonnen slechts één set, speelden er meerdere goed”, herinnert Van Ree zich. “Het belangrijkst was daar het besef dat we fysiek niet meer tekort komen tegen deze grootmachten. Ook wij zijn groot en sterk en slaan heel hard. Het gaf de ploeg nog meer zelfvertrouwen richting het EK.”

Halve finale tegen Rusland

Mede door het toernooi in Rusland liet Jong Oranje zich in de halve finale in Den Haag geenszins imponeren door de, letterlijke en figuurlijke, Russische giganten. De Oranje krachtpatsers verloren de openingsset in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag met minimaal verschil (23-25) en toonden opnieuw veerkracht door set 2 met 25-20 naar zich toe te trekken. Rusland pakte set nummer 3 met 12-25, maar in de volgende doorgang vocht Oranje opnieuw voor wat het waard was. Dat er met 22-25 een einde kwam aan de finaledroom, deed even zeer. Maar feit bleef dat de strijd om het brons die restte al een fantastische prestatie was.

Brons voor België

In die kleine finale trof Nederland medeorganisator België, dat haar halve finale met 3-1 van Tsjechië had verloren. In de topsporthal van de Haagse Sportcampus kostte het Jong Oranje weinig moeite zich voor de zevende keer in negen dagen op te laden. Al bleek dat in de openingsset ook te gelden voor de Belgen… Vijf setpunten voor Nederland, zes setpunten voor de zuiderburen, die de set uiteindelijk met 33-35 uit het vuur sleepten. Nadat ook het tweede bedrijf naar de Belgen ging (21-25), kwam er voor Jong Oranje na drie sets (20-25) een einde aan een gedenkwaardige strijd om het brons. De vierde plaats die restte, was er echter ook een om heel trots op te zijn.

Slechts één keer was er Europees eremetaal voor Jong Oranje; in 2004 pakte Nederland het zilver. Met de vierde plaats evenaarde het ‘stuntteam’ het resultaat van de junioren in 1986, 1996, 2008 en 2010. En na de 18e plaats op het laatste EK, toonde de jonge ploeg aan veel progressie te hebben gemaakt. Dat belooft wat voor de komende jaren. Van Ree: “Bijna iedere gevestigde A-international zal op de vraag welke prestatie het meest indruk heeft gemaakt in hun carrière, een toernooi uit hun Jeugd of Jong Oranje periode noemen. Reken dus maar dat deze prestatie het oranje vuur in deze jongens flink heeft aangewakkerd.”

Stem op jouw hoogtepunt van 2018!

Op de laatste dag van het jaar is de keuze aan jou: Wat is jouw volleybalhoogtepunt van 2018? Van 31 december t/m 2 januari kun je hier je stem uitbrengen op één van de, door ons geselecteerde, hoogtepunten. Op donderdag 3 januari maken we bekend wat volgens jullie hét volleybalmoment van 2018 is.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn