Top-10 van 2017: Van Serie A naar het strand – Maarten van Garderen

Top-10 van 2017: Van Serie A naar het strand – Maarten van Garderen

December is traditioneel de maand voor aftellen en terugblikken. Met de smaakmakers van 2017 kijken we terug op de tien hoogtepunten van het bomvolle beachvolleybaljaar. Op 6: Maarten van Garderen over zijn overstap van de Serie A naar het strand.

Hoe kijk je terug op 2017?
“2017 was voor mij een bijzonder jaar. Tot april speelde ik in de Italiaanse Serie A voor Bunge Ravenna en direct na het zaalseizoen maakte ik mijn debuut als beachvolleyballer aan de zijde van Christiaan Varenhorst. Na een intensieve zomer eindigden we in augustus als vierde op het WK Beachvolleybal in Wenen. Vlak na het WK keerde ik terug in de Serie A, bij mijn nieuwe club Azimut Modena.”

Je speelt bij de topclub Azimut Modena met sterren als Earvin Ngapeth en Bruno Rezende. Hoe gaat jouw seizoen tot nu toe?
“Ik concurreer met de Fransman Earvin Ngapeth en de Sloveen Tine Urnaut op de passer/loper positie voor twee plekken. Ngapeth en Urnaut zijn in principe de startende spelers, maar ook ik krijg mijn speeltijd. Onlangs mocht ik drie wedstrijden achter elkaar spelen en dat ging uitstekend.”

Hoe verliep de overgang van volleybal naar beachvolleybal voor jou dit jaar
“Mijn eerste zomer als beachvolleyballer is mij ongelooflijk goed bevallen. Toen ik begon aan het avontuur wist ik dat het niet gemakkelijk zou worden. Fysiek en mentaal is beachvolleybal echt een andere sport.

Ondanks de mindere resultaten in het begin boekten we als team wel zichtbaar progressie. Daar hebben we ons steeds aan vastgehouden.”

Hoe ben je begeleid door jouw ervaren teamgenoot Christiaan Varenhorst en de bondscoaches Gijs Ronnes en Jochem de Gruijter?
“Ik vind het ontzettend knap hoe Christiaan mij op sleeptouw heeft genomen. Hij wist dat hij een stap terug zou moeten doen, maar is altijd positief gebleven, ook toen we veel verloren. We hebben ons constant vastgehouden aan mijn ontwikkeling, en dat betaalde zich uit in ons laatste toernooi: het WK.

Ook de rol van Gijs Ronnes en Jochem de Gruijter was erg belangrijk. Voordat ik binnenkwam bij Beachvolleybal Team Nederland hadden ze al een plan klaar om mij te transformeren tot beachvolleyballer. Mede hierdoor heb ik mij snel kunnen ontwikkelen en ben ik de hele zomer fit gebleven.”

Welk moment is jou het meest bijgebleven?
“Absoluut het WK in Wenen. We kregen een wildcard om mee te doen en ik denk dat niemand had verwacht dat we zo goed zouden presteren. We leefden van wedstrijd naar wedstrijd en eindigden uiteindelijk als vierde.”

Aankomend jaar moet je definitief kiezen tussen volleybal en beachvolleybal. Wanneer verwacht je de knoop door te hakken?
“Ik heb met Christiaan en Gijs afgesproken dat ik hier medio januari een beslissing over neem.”

Check ook de eerdere highlights in de top-10 van 2017:

Nummer 7: De World Tour zege van Madelein Meppelink
Nummer 8: De comeback van Sanne Keizer
Nummer 9: Het EK van Alexander Brouwer
Nummer 10: Het NK van Jasper Bouter

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×