Top-10 van 2017: De comeback van Sanne Keizer

Top-10 van 2017: De comeback van Sanne Keizer

December is traditioneel de maand voor aftellen en terugblikken. Met de smaakmakers van 2017 kijken we terug op de tien hoogtepunten van het bomvolle beachvolleybaljaar. Op 8: Sanne Keizer terug op de World Tour.

Hoe kijk je terug op 2017?
“Dit was het jaar waarin ik knopen heb doorgehakt over mijn toekomst. Onze tweeling is nu anderhalf en het was mijn doel om na mijn bevalling weer topsportfit te worden. Bijna elk vrij uurtje dat ik had, was ik in de sportschool te vinden. Ik merkte naarmate ik fitter werd dat ik het nog steeds ambieerde dagelijks met sport bezig te zijn. Dus waarom geen topsport? Alleen was de vraag hoe en wanneer.”

Op welk moment heb je de knoop doorgehakt een comeback te maken?
“Dat is geleidelijk gegroeid. Vanaf februari trainde ik al af en toe mee met Beachvolleybal Team Nederland. Toen Sophie van Gestel vlak voor het DELA Beach Open geblesseerd raakte, belde Madelein Meppelink me met de vraag of ik wilde invallen. Ik heb een aantal dagen vakantie opgenomen van mijn werk bij de politie om me zo goed mogelijk voor te bereiden, maar veel tijd was er niet. Dat toernooi was voor mij de bevestiging dat ik nog wist hoe het spel gespeeld moest worden en dat ik er nog steeds van genoot. Dat gevoel is in de maanden daarna alleen maar sterker geworden.”

Hoe beviel de hernieuwde kennismaking met de World Tour?
“Ik heb veel spierpijn gevoeld, maar voor onze negende plaats had ik vooraf getekend. We wonnen met nauwelijks training van teams die een full-time programma draaien. Voor mij was duidelijk dat ik met mijn ervaring en spelinzicht nog steeds mee kon komen op het hoogste niveau.

In de eerste wedstrijd troffen we meteen de Olympisch kampioenen Laura Ludwig en Kira Walkenhorst. We verloren in twee sets, maar we maakten het nog behoorlijk spannend. Dat was voor ons een opstap naar de wedstrijden erna. We werden uiteindelijk uitgeschakeld door de latere winnaars Antonelli/Carol nadat we in de derde set nog een matchpoint hadden gehad. Ik voelde dat er nog meer in had gezeten als ik fitter was geweest. Dat was voor mij de drive om nog fitter te worden.”

Begin november werd bekend dat je definitief terugkeert als beachvolleyballer en een team gaat vormen met Madelein Meppelink. Hoe sta je er nu voor?
“Ik ben nog bezig met de afronding van mijn master recherchekunde. Elke vrije minuut die ik tussendoor heb besteed ik aan fysieke training om wedstrijdfit te worden. Bij het DELA Beach Open in januari wil ik er staan. Met Madelein heb ik nog niet heel veel uren samen kunnen trainen, maar dat gaat in de komende weken gebeuren. Ik weet dat Madelein een hele harde werker is en net zo een perfectionist als ik. Dat is een goede basis voor samenwerking.”

Jullie lange termijn doel is duidelijk: een Olympische medaille in Tokio. Wat zijn jullie doelen op de korte termijn?
“Nog één keer vlammen op de Olympische Spelen is waarvoor ik dit allemaal doe. Ik zou het niet zeggen als het niet realistisch zou zijn. Onze doelen voor 2018 zijn we nu aan het formuleren. Natuurlijk weten we dat er in de zomer met het EK in eigen land een prachtig toernooi zit aan te komen, maar over onze ambities voor dat toernooi kan ik nog niets zeggen. Dat hangt helemaal af van hoe het fysiek gaat in de eerste maanden van 2018.”


Check ook de eerdere highlights in de top-10 van 2017:

Nummer 9: Het EK van Alexander Brouwer
Nummer 10: Het NK van Jasper Bouter

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×