Varenhorst/Van de Velde en Brouwer/Meeuwsen eindigen op plek 9 in Doha

Varenhorst/Van de Velde en Brouwer/Meeuwsen eindigen op plek 9 in Doha

Voor zowel Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde als Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen betekende de achtste finale het eindstation op het viersterrentoernooi van Doha. In de hoofdstad van Qatar won Varenhorst/Van de Velde woensdagochtend in de eerste ronde van Oostenrijk, maar moesten 's middags hun meerdere erkennen in de regerend wereldkampioenen uit Rusland. Brouwer/Meeuwsen dolf het onderspit tegen het ervaren Italiaanse duo Nicolai/Lupo.

Varenhorst en Van de Velde begonnen de dag sterk met winst in de eerste ronde. In de eerste set benutten zij hun achtste setpoint tegen de Oostenrijkers Ermacora en Pristauz, in de tweede set ging het van een leien dakje. Die werd met 21-13 gepakt, mede door een serie blocks van Varenhorst.

In de middag troffen Varenhorst en Van de Velde de wereldkampioenen van 2019, Viacheslav Krasilnikov en Oleg Stoyanovskiy uit Rusland. In het stadion van Doha waaide een flinke wind, iets wat serverend soms tot moeilijkheden leidde. In de eerste set kwamen beide Nederlanders goed terug van 18-13, maar winst zat er niet in (19-21). In de tweede set lag het nog dichter bij elkaar, de mannen van Beachvolleybal Team Nederland kregen vier setpoints, het lukte niet een daarvan te verzilveren. Op het vierde matchpoint sloegen de Russen toe toen Van de Velde een tweede bal aanviel en Stoyanovskiy die blokkeerde.

Nicolai/Lupo te sterk
Waar het ene BTN-team de regerend wereldkampioen trof, moest de andere het opnemen tegen de drievoudig Europees kampioen én zilveren medaillewinnaar van Rio 2016: Nicolai/Lupo uit Italië. In de laatste ontmoeting tussen beide teams op het kwalificatietoernooi voor de Olympische Spelen in Haiyang, China in september 2019 waren de Italianen net sterker en pakten zij het olympische startbewijs voor Italië.

In de eerste set in Doha pakten Paola Nicolai en Daniele Lupo het initiatief. Nicolai pakte enkel blocks achter elkaar en de Italianen sloegen een gat van zo'n vier punten. Bij 18-18 was die achterstand weggewerkt door het Nederlandse duo, nadat op 15-17 achter Meeuwsen nog een prachtig block pakte. Op het eerste setpoint van de Italianen sloeg Alexander Brouwer de bal enkele centimeters uit, wat de Italianen de winst gaf met 21-19.

In de tweede set waren het weer enkele blocks van Nicolai die het gat forceerden. Brouwer en Meeuwsen namen in de tweede helft van de set duidelijk meer risico, maar dichter dan een drie punten konden ze niet meer naderen. Daniele Lupo maakte het met een hard geslagen bal af: 21-16.

Brouwer Doha2e Ronde FIVB

Negende
Met de negende plaats evenaren Varenhorst en Van de Velde hun prestatie van vorig jaar. Voor Brouwer en Meeuwsen betekent de negende plaats een verbetering ten opzichte van het afgelopen seizoen in Doha, toen ze van hun teamgenoten verloren in de tussenronde. Twee jaar geleden zegevierden Brouwer en Meeuwsen in Qatar.

Het volgende evenement op de World Tour waar beide teams staan ingeschreven is in Cancún, Mexico. Daar wordt van 24 tot 29 maart ook een viersterrentoernooi afgewerkt. Ook de Nederlandse vrouwen zullen daar acte de présence geven.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×