Na de uitputtingsslag tegen Slovenië, werden de TeamNL Lange Mannen vandaag opnieuw tot het uiterste gedwongen. Nadat de eerste twee sets naar Turkije gingen, liet de ploeg zien over mentale veerkracht te beschikken.

Turkije
Turkije won afgelopen zomer de Challenger Cup door in de finale gastland Qatar te verslaan. De laatste keer dat Nederland en Turkije tegenover elkaar stonden was tijdens het EK in 2021. In de poulefase waren de TeamNL Lange Mannen met 3-1 te sterk.

Startopstelling
Wessel Keemink (spelverdeler), Wouter ter Maat (diagonaal), Maarten van Garderen en Thijs ter Horst (passer/lopers), Fabian Plak en Michael Parkinson (middens) en Robbert Andringa (libero).

Eerste set
De TeamNL Lange Mannen beginnen sterk aan de wedstrijd. Op de serve van Maarten van Garderen wordt een 3-0 voorsprong gehaald. Nadat het even later zelfs 5-2 staat, komt Turkije bij 7-7 langszij. Aan de hand van opnieuw Maarten van Garderen loopt Nederland twee punten uit. Daarna raakt Nederland het initiatief in de set kwijt. Via een 2-8 run loopt Turkije weg naar 11-15. De Turken komen serverend beter voor de dag. De foutenlast aan de kant van Nederland is simpelweg te hoog. Vlak voor de big points keert Nimir binnen de lijnen. Ook hij kan niet voorkomen dat Turkije bij 17-24 zeven setpoints heeft. Twee van die zeven setpoints weet Nederland nog weg te werken, maar drie keer is scheepsrecht.

Tweede set
In de tweede set is het Turkije dat vanaf het begin het initiatief naar zich toetrekt. Vrijwel direct moet Nederland in de achtervolging. Als het verschil bij 6-9 is opgelopen naar drie punten, neemt bondscoach Roberto Piazza een time-out. Tien punten later leidt Turkije met 10-15 en is Piazza toe aan zijn tweede time-out van de set. Als de Turken zijn uitgelopen naar 11-18 maakt Luuc van der Ent zijn opwachting. Hij is direct trefzeker, maar ook Van der Ent kan niet voorkomen dat Turkije verder uit zicht raakt. In de eindfase maakt Nimir opnieuw zijn entree. Via een uitstekende servereeks van VNL-debutant Tom Koops nadert Nederland bij 19-22 tot drie punten. Desondanks komt Turkije bij 19-14 via een kill block op setpoint. Een setpoint weten de TeamNL Lange Mannen nog ongedaan te maken, maar een punt later is er geen houden meer aan.

Derde set
Met Nimir in de gelederen starten de TeamNL Lange Mannen aan de derde set. De aanvoerder maakt direct de eerste twee punten. Nederland oogt stabieler en toont meer power. Op die manier komt Nederland aanvallend beter voor de dag en dwingt het de Turken tot fouten. Ingrepen van de Turkse bondscoach bij 12-8 en 18-12 brengen Nederland niet van de wijs. Zonder verder nog in de problemen te komen speelt Nederland de set uit. Via Van Garderen heeft Nederland bij 24-18 maar liefst zes setpoint verzameld. Na een sterke serve van Fabian Plak, timmert Michael Parkinson het eerste setpoint direct tegen het parket. 

Vierde set
Aan het begin van de vierde set geven beide ploegen elkaar weinig toe. Bij 11-13 heeft Turkije voor het eerst een gaatje van twee punten te pakken. Voor bondscoach Roberto Piazza het sein om zijn ploeg even naar de kant te halen. Na drie Nederlandse punten op rij, is het nu de Turkse bondscoach die zijn heil zoekt in een time-out. Als Nederland via een heerlijk kill block van Michael Parkinson op 19-16 komt, roept de Turkse bondscoach zijn mannen opnieuw bij zich. Daarna is het tijd voor de grote Nimir-show. De aanvoerder slaat zijn ploeg door de big points heen. Via een bekeken balletje van Van Garderen komt Nederland bij 24-19 op setpoint. De Turken weten nog twee setpoints weg te werken, maar daarna is het niemand anders dan Nimir die een vijfde set afdwingt.

Vijfde set
In de beslissende vijfde set laat Nederland direct zien welke intenties het heeft. Via onder meer een ace van Twan Wilteburg en twee sterke blokkeringen komt Nederland op 5-2. De TeamNL Lange Mannen laten zich niet afleiden door een Turkse time-out. Met een voorsprong van drie punten in het voordeel van Nederland wisselen de ploegen van speelhelft. Nederland blijft er ook aan de andere kant van het net lustig op los scoren. Via een uitslagen Turkse bal komt Nederland bij 14-7 op matchpoint. De eerste twee matchpoints worden nog weggewerkt, maar daarna verdwijnt een Turkse bal in het net en kan Nederland de eerste VNL-overwinning van het seizoen vieren.

Nederland – Turkije: 3-2 (19-25, 20-25, 25-18, 25-21, 15-9)

Wereldranglijst
Door de overwinning pakken de TeamNL Lange Mannen 4,41 punten op de wereldranglijst

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn