De TeamNL Volleybaldames hebben hun tweede wedstrijd in Japan niet weten om te zetten in winst. Tegen de Verenigde Staten lukte het Nederland niet om een set te pakken. Morgen wacht de belangrijke wedstrijd tegen Canada.

Verenigde Staten
Team USA vinden we terug op plek 5 van de wereldranglijst. Net als Servië is ook de Verenigde Staten al zeker van deelname aan Parijs 2024. In het Poolse Łódź won Team USA de OKT-poule. Tijdens de laatste drie ontmoetingen was Team USA ieder keer de sterkste. Wat de burger moed geeft is het feit dat de laatste overwinning van de TeamNL Volleybaldames op Team USA in Japan werd behaald. Op het WK van 2018 won Nederland op weg naar de Final Round in vijf sets.

Startopstelling
Britt Bongaerts (spelverdeler), Elles Dambrink (diagonaal), Nova Marring en Jolien Knollema (passer/lopers), Indy Baijens en Eline Timmerman  (middens) en Florien Reesink (libero).

Eerste set
Na zes gespeelde punten (3-3) in het West Japan General Exhibition Center in Fukuoka is het de Verenigde Staten dat als eerste een reeks neerzet. Bij 3-6 is bondscoach Felix Koslowski toe aan zijn eerste een time-out. Na die onderbreking gaat het lopen bij Nederland. Aan de hand van Jolien Knollema komt Nederland bij 10-10 langszij. Vanaf dat moment houden de ploegen zich in elkaars greep. De Verenigde Staten weet een aantal keer een minibreak te pakken. Als dat bij 19-21 weer het geval is, neemt bondscoach Felix Koslowski opnieuw een time-out. Die wordt gevolgd door de dubbele wissel (Celeste Plak en Sarah van Aalen in de ploeg). De ingrepen sorteren niet het gewenst effect. Bij 21-24 komt de Verenigde Staten op setpoint. Via een uitgeslagen bal van Nova Marring gaat de eerste set naar de Verenigde Staten.

Tweede set
Waar het in de eerste set Nederland was dat op een 3-1 voorsprong kwam is het nu de Verenigde Staten dat diezelfde marge weet te pakken. Bij een 2-6 achterstand probeert Felix Koslowski het ritme van de Verenigde Staten te breken met een time-out. Na die onderbreking kruipen de TeamNL Volleybaldames naar de Verenigde Staten toe. Bij 12-13 en 13-14 nadert Nederland tot op een punt. Daarna neemt de Verenigde Staten opnieuw afstand. Na een Amerikaanse ace is het verschil opgelopen tot vijf punten (13-18). Voor Felix Koslowski reden om zijn tweede time-out te benutten. Als de Verenigde Staten de twintig punten aantikt bedraagt het verschil vier. Via een ace komt de Verenigde Staten bij 19-24 op setpoint. Het eerste setpoint weten de TeamNL Volleybaldames nog weg te werken, maar daarna haalt Chiaka Ogbogu de trekker over.

Derde set
In het begin van de derde set zien we een andere startopstelling. Sarah van Aalen, Anne Buijs en Celeste Plak starten. In tegenstelling tot de eerste twee sets gaan beide ploegen gelijk op in de openingsfase van de set. Na 6-6 zet de Verenigde Staten aan. Bij 7-11 volgt een Nederlandse time-out. Na een opstellingsfout en miscommunicatie volgt bij 7-13 opnieuw een time-out voor Nederland. Die onderbrekingen ten spijt raakt de Verenigde Staten verder uit zicht. Bij 16-19 lijkt weer wat hoop te gloren voor Nederland, maar even later heeft de Verenigde Staten alweer een verschil van vijf punten te pakken. Als Nederland bij 18-21 opnieuw tot drie punten komt, is het nu de Verenigde Staten dat een time-out neemt. In de eindfase nadert Nederland via Anne Buijs tot een punt (22-23). Daarna maakt de Verenigde Staten de wedstrijd uit via Kelsey Cook.

Nova Marring was met 12 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland – Verenigde Staten: 0-3 (21-25, 20-25, 22-25)

Wereldranglijst
Door de 0-3 nederlaag tegen de Verenigde Staten verliezen de TeamNL Volleybaldames 7,29 punten op de wereldranglijst. Vrijdagochtend om 08.30u wacht de confrontatie met concurrent Canada. Dit team wist hun tweede wedstrijd met 3-2 van Japan te winnen en staat op de ranking maar enkele punten verwijderd van Oranje. Kortom: de TeamNL Volleybaldames zullen moeten winnen om de grootste kans te maken op het laatste olympische ticket.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn