De TeamNL Lange Mannen hebben hun VNL-avontuur afgesloten met een nederlaag. Slovenië was in drie sets te sterk. Door dit resultaat heeft Nederland zich niet weten te plaatsen voor de Final Round.

Slovenië

Slovenië staat drie plekken (8) boven Nederland (11) op de wereldranglijst. In het VNL-klassement staat de Balkanploeg momenteel met zeven overwinningen op plek zeven. De ploeg weet zich al zeker van een plek in de Final Round. Eind mei speelden de TeamNL Lange Mannen twee oefenwedstrijden tegen Slovenië. Beide keren stapte Slovenië na vijf sets als winnaar van het veld. De laatste keer dat beide landen elkaar in competitieverband troffen was tijdens de VNL van vorig jaar. Ook toen werd de wedstrijd gespeeld op de Filipijnen. Nederland won die wedstrijd destijds met 3-0.

Startopstelling

Bondscoach Roberto Piazza begon met de volgende zeven namen aan de wedstrijd: Wessel Keemink (spelverdeler), Nimir (diagonaal), Bennie Tuinstra en Maarten van Garderen (passer/lopers), Fabian Plak en Twan Wiltenburg (middens) en Robbert Andringa (libero).

In tegenstelling tot de wedstrijd tegen Japan startte Nimir weer op de diagonaalpositie. Gijs Jorna – die tegen Japan aan de wedstrijd begon moest zijn basisplaats afstaan aan Bennie Tuinstra.

Eerste set

Nederland en Slovenië geven elkaar in de set weinig toe. Nederland ziet een 7-6 voorsprong verdwijnen in een 7-10 achterstand. Daarna is het verschil telkens twee of drie punten in het voordeel van Slovenië. Bij 15-19 voor Slovenië bedraagt het verschil voor het eerst vier punten. Piazza haalt zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant. Na een foute service van Plak is Slovenië het eerst bij de 20 punten. Een foute service van Twan Wiltenburg betekent setpoint voor Slovenië. Het eerste setpoint weet Nederland nog weg te werken via Bennie Tuinstra. Uiteindelijk zorgt Tine Urnaut voor de setwinst voor Slovenië (20-25). Opnieuw doen de matige servedruk en hoge foutenlast (negen onnodige fouten) Nederland de das om.

Tweede set

Nederland begint de tweede set met een kleine voorsprong. De Lange Mannen lijken de foutenlast beter onder controle te hebben. Desondanks ziet Nederland een 12-9 voorsprong veranderen in een gelijke stand (13-13). Bij 17-18 komt Slovenië voor het eerst in de set op voorsprong. Hierop haalt Piazza zijn ploeg even naar de kant. Daarna zijn er twee sterke opslagen van Tine Urnaut. Via een blok van Twan Wiltenburg haalt Nederland de service bij 18-21 terug. Opnieuw probeert de Sloveense bondscoach het serviceritme van Nimir te breken met een time-out. Dat lukt niet. Nimir vuurt de ene kogel na de andere af op Slovenië. Nederland maakt zes punten op rij. Daarna trekt Slovenië de stand weer gelijk 23-23. Via Nimir komt Nederland als eerste op setpoint. Daarna vliegen de setpoints over en weer in de Mall of Asia Arena. Nederland weet vier setpoints niet te verzilveren. Bij 30-31 komt Slovenië voor de vierde keer op setpoint. Dit keer is het Pajenk die Nimir afblokt (30-32).

Derde set

In de derde set komt Slovenië direct op voorsprong. Dat voordeel geeft de ploeg de rest van de set niet meer weg. Nederland blijft tot 21-22 goed in het spoor. Toch kan de ploeg van bondscoach Roberto Piazza niet voorkomen dat Slovenië bij 21-24 op matchpoint komt. Het eerste matchpoint wordt nog weggewerkt door TeamNL Lange Mannen. Daarna is Nimir aan serve. Net als het geval in de eerste twee sets, neemt de Sloveense bondscoach een time-out op het moment dat Nimir moet serveren. Een foute service van Nimir betekent het einde van de wedstrijd (22-25).

Nimir was met 22 punten topscorer aan de kant van Nederland.

Nederland 0-3 Slovenië (20-25, 30-32, 22-25).