De Volleybaldames hebben de openingswedstrijd van de Volleyball Nations League tegen Duitsland verloren. In Nagoya was Duitsland met 3-1 te sterk.

Die cijfers verhulden een beetje dat er meer had ingezeten tegen de oosterburen, die ook de laatste twee ontmoetingen in de Volleybal Nations League van TeamNL hadden gewonnen.

Basis

Bondscoach Felix Koslowski stuurde Dijkema, Jasper, Baijens, Dambrink, Knollema, Timmerman en libero Kirsten Knip het veld in voor de eerste set, waarin Nederland zelfs lange tijd een voorsprong had. Maar bij 21-21 werd de servicedruk van Hanna Orthmann Oranje te machtig, waardoor eigenlijk in no-time de set de Duitse kant opviel.

Big points

In de tweede set kwam juist Nederland rond het twintigste punt terug van een achterstand, nadat onder meer Sarah van Aalen en Nova Marring in de ploeg waren gekomen. Toch speelde de meer ervaren Duitse ploeg aan het einde van die set de big points beter.

“Iets meer stabiliteit in de verdediging”, benoemde Koslowski in het interviewtje tussen set twee en drie een gewenst verbeterpunt. “Maar ik ben niet ontevreden over hoe dit jonge team het tot dusver oppakt.”

Rollen omgedraaid

In de derde set draaide Oranje wel de rollen om toen het erom ging spannen. Bij een 18-20 achterstand rechtten de Volleybaldames hun rug. Na een blok van Jolien Knollema en een ace van Nova Marring lonkte setwinst en die ging even later ook verdiend naar Nederland (25-20).

In de vierde set ging het weer lang gelijk op, kwam Nederland nog sterk terug toen Duitsland naar 21-18 was uitgelopen, maar had de ploeg van Vital Heynen voor de derde keer in deze wedstrijd het beste einde (22-25).

Bij Duitsland was Orthmann met 24 punten de onbetwiste topscorer. Voor Nederland sloeg Indy Baijens de meeste punten binnen (17) en viel ook de bijdrage van invalster Nova Marring aan de score (9) in positieve zin op.

Nederland speelt de volgende wedstrijd in Japan donderdag tegen Brazilië.