De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag in de Volleyball Nations League verloren van China. De olympisch kampioen was in Hong Kong met 3-0 te sterk voor Oranje. Donderdag speelt Nederland haar laatste wedstrijd van deze week, tegen grootmacht Japan.

Opstelling

Coach Alessandro Beltrami begon woensdag met Sarah van Aalen (spelverdeler), Annick Meijers (diagonaal), Marrit Jasper en Nicole Oude Luttikhuis (passer/lopers), Tessa Polder en Demi Korevaar (middens) en Kirsten Knip (libero).

1e set

Oranje speelde niet onaardig in de eerste set en liep redelijk mee met thuisploeg China, mede dankzij de makkelijk scorende Annick Meijers. Bij een 15-18 tussenstand was de achterstand nog overbrugbaar. In de slotfase liep de marge in het voordeel van China echter snel op. Dankzij een sterke serviceserie van Xia Ding won China de openingsset met 25-16.

2e set

In set twee speelde Nederland haar beste niveau, net als gisteren tegen Italië. Na een killblock van debutant Demi Korevaar ging Oranje met 6-5 aan de leiding en mede dankzij twee aces van Tessa Polder bleef deze voorsprong in stand.

In de tweede technische time-out verdedigde Oranje nog steeds een voorsprong van een punt (16-15), maar die marge verdween hierna snel. Nicole Oude Luttikhuis kwam een paar keer niet tot scoren en China nam het initiatief over. De ingebrachte Hester Jasper scoorde nog enkele mooie punten in de slotfase, maar kon niet voorkomen dat de set met 25-19 verloren ging.

3e set

Hester Jasper mocht in de derde set beginnen op de positie van Nicole Oude Luttikhuis. Oranje begon nog goed aan de set (4-2) maar moest daarna het antwoord schuldig blijven op de Chinese mokerslagen. China kreeg op 24-16 haar eerste matchpoint maar benutte dit niet direct. Het was Marrit Jasper die nog drie keer tot scoren kwam voordat de equipe van coach Lang Ping het karwei afmaakte: 25-19.

Annick Meijers (14 punten) en Marrit Jasper (12 punten) scoorden het meest voor Oranje. Beide speelsters haalden een keurig aanvalspercentage van 50%, net zoveel als superster Zhu Ting aan Chinese zijde.

China – Nederland 3-0 (25-16, 25-19, 25-19)

Donderdag laatste wedstrijd in Hong Kong tegen Japan

Donderdag speelt Nederland haar laatste wedstrijd in Hong Kong, tegen grootmacht Japan. Dit duel begint om 11.30 uur (Nederlandse tijd) en is vanaf 11.15 uur live te volgen op Ziggo Sport.