De Nederlandse volleybalsters hebben hun eerste overwinning op het olympisch kwalificatietoernooi binnen. In het Chinese Ningbo werd vannacht overtuigend met 3-0 van Tsjechië gewonnen: 25-13, 25-18 en 25-21.

Minder dan zestien uur na hun 2-3 nederlaag tegen Canada stonden de volleybaldames opnieuw op het speelveld. Hun tweede tegenstander in dit OKT was Tsjechië, dat gisteren in vijf sets de hoger gerankte Dominicaanse Republiek wist te verslaan, waardoor ze opklommen naar de 16e plaats op de wereldranglijst. Om een ticket voor de Olympische Spelen te veroveren, moet Nederland zich bij de eerste twee teams in de poule van acht plaatsen. Geen eenvoudige opgave, vooral na het verlies van gisteren en met sterke teams als China en Servië in dezelfde poule. Het was voor Nederland duidelijk dat het verslaan van Tsjechië van cruciaal belang was om nog kans te maken op dat felbegeerde ticket.

Startopstelling
Bondscoach Felix Koslowski begon net als tegen Canada met Sarah van Aalen (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Nika Daalderop en Marrit Jasper (passer/lopers), Juliët Lohuis en Indy Baijens (middens) en Florien Reesink (libero).

Set 1

Oranje startte het duel overtuigend. Dankzij twee aces van Lohuis stond er al snel een 5-0 voorsprong op het scorebord. Na een time-out van Tsjechië volgde het eerste punt voor de ploeg, maar Oranje hield de Tsjechen probleemloos op afstand. Twee opeenvolgende killblocks van Daalderop resulteerden in maar liefst elf setpunten voor Nederland. De eerste werd verzilverd via een uitgeslagen bal van Tsjechië: 25-13.

Set 2

In het begin van de tweede set werden er door beide teams veel punten weggegeven. Tot halverwege de set ging het gelijk op, maar toen versnelde Oranje. Daalderop, die sterk aan het blokkeren was, behaalde het twintigste punt voor Nederland (20-16). Tsjechië kon dankzij fouten van Oranje nog twee punten bijschrijven, maar had geen antwoord op de harde klappen van Plak en Daalderop. Met ace haalde Lohuis de set binnen: 25-18.

Set 3
Dankzij uitstekend blokkeringswerk wist Oranje in de derde set van 3-2 uit te lopen naar 6-2. Hoewel de voorsprong even in gevaar kwam, met Michaela Mlejnkova als drijvende kracht achter de Tsjechische comeback, herpakte Nederland zich op tijd. Met een aanval van Lohuis bereikten ze comfortabel de twintig puntengrens (20-17). Plak gaf Nederland zes wedstrijdpunten, waarvan de eerste drie werden afgeweerd. Na een time-out zorgde Timmerman, die in het midden van de set het veld was ingekomen, voor het beslissende punt, wat leidde tot een setwinst van 25-21 voor Nederland.

Dinsdag om 10.00 uur (Nederlandse tijd) staat de volgende wedstrijd van Oranje op het programma. Dan is Mexico de tegenstander.