De Nederlandse volleybalsters mogen voor de tweede keer in de geschiedenis deelnemen aan de World Cup. Aan dit prestigieuze toernooi, dat van 14 t/m 29 september wordt gespeeld in Japan, nemen behalve organisator Japan en wereldkampioen Servië de beste twee landen per continent deel.

De World Cup wordt dit jaar voor de 13e keer in de geschiedenis georganiseerd. Op de eerste editie na (1973 in Uruguay), wordt dit toernooi altijd in Japan gespeeld. Nederland nam slechts eenmaal deel; in 1995 eindigde Oranje als achtste.

Vaak was de World Cup onderdeel van het olympische kwalificatietraject, maar dat is dit jaar niet het geval. Het olympische kwalificatietraject start voor Oranje in augustus op het OKT in Italië.

Het competitieformat is simpel: de 12 deelnemende landen spelen ieder eenmaal tegen elkaar, waarna er een eindrangschikking volgt. De speelsteden in Japan zijn: Yokohama, Hamamatsu, Sapporo, Toyama en Osaka.

In de laatste editie van de World Cup, in 2015, werden de medailles als volgt verdeeld:

  1. China
  2. Servië
  3. Verenigde Staten

Wie mogen deelnemen aan de World Cup wordt bepaald volgens de FIVB wereldranglijst. Organisator Japan en wereldkampioen Servië zijn direct geplaatst, daarnaast mogen de beste twee landen per continent deelnemen. Nederland is het derde Europese land op de wereldranglijst, maar omdat Servië zich als wereldkampioen heeft geplaatst vertegenwoordigt Oranje Europa samen met Rusland.

Deelnemende landen:

Land Geplaatst via
Japan Organisator
Servië Wereldkampioen
China Azië
Zuid-Korea Azië
Kameroen Afrika
Kenia Afrika
Rusland Europa
Nederland Europa
Verenigde Staten Noord- en Midden-Amerika en Caribisch gebied
Dominicaanse Republiek Noord- en Midden-Amerika en Caribisch gebied
Brazilië Zuid-Amerika
Argentinië Zuid-Amerika
Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×