Op vrijdagavond 21 mei spelen de Eredivisieteams Apollo 8 en Eurosped een oefenwedstrijd tegen elkaar in Rijssen. Het vriendschappelijke duel in sporthal De Stroekeld wordt gespeeld in het kader van Testen voor Toegang. In de hal is ruimte voor zo’n vijftig man publiek, dat bij de wedstrijd aanwezig mag zijn. Toeschouwers moeten wel een negatieve coronatest kunnen overleggen, die binnen veertig uur voorafgaand aan het evenement is afgenomen. Het is voor het eerst sinds de uitbraak van de coronapandemie dat er weer publiek welkom is bij een volleybalwedstrijd in Nederland.

Volleybal en handbal uitgekozen om te testen

Stichting International Topsport Events Twente (ITET), bekend van de Enschede Marathon, FBK Games Hengelo, CSI Twente Geesteren, Triathlon Holten en Military Boekelo, organiseert in samenwerking met Sportinnovator (het programma voor innovatie en onderzoek van het Ministerie van VWS) twee sportevenementen als testpilots met publiek. De afgelopen maanden is er door verschillende instanties heel hard gewerkt aan innovatieve oplossingen om ervoor te zorgen dat de sport- en cultuursector weer veilig open kan.

Voor de maand mei zijn er twee sportevenementen toegevoegd op de lijst ‘Testen voor Toegang’. Deze testevenementen zijn bedoeld om (semi) professionele sport- en cultuurevenementen weer mogelijk te maken voor een zo breed mogelijk publiek en een aantal deelnemers. De bedoeling is dat onder andere verenigingen en vrijwilligersorganisaties weer zelf iets kunnen organiseren.

Naast de volleybalwedstrijd Apollo 8 – Eurosped wordt er op 29 mei in Raalte ook een handbalwedstrijd georganiseerd, waarin PCA Kwiek het opneemt tegen Quintus.

Provincie Overijssel draagt bij

Stichting ITET heeft van de Provincie Overijssel - middels een subsidie - de opdracht gekregen om op korte termijn twee sportevenementen te organiseren waarbij verschillende settings worden getest. Dat gebeurt in samenwerking met Sportinnovator. Gedeputeerde Eddy van Hijum van Provincie Overijssel is blij dat er twee testpilots gaan plaatsvinden in de topsportcompetitie. “We zijn allemaal toe aan meer bewegingsvrijheid en weer eens een sportwedstrijd te bezoeken. Hopelijk doen we met deze testpilots belangrijke kennis op voor het veilig openstellen van meer evenementen in de toekomst. Want daar is zowel de sport- als de evenementenbranche mee gebaat.”

Speciaal luchtzuiveringssysteem in Rijssen

Tijdens de wedstrijd in Rijssen wordt een speciaal ontwikkeld luchtzuiveringssysteem getest, gericht op de uitdagingen rond hygiëne en luchtkwaliteit in binnensportaccommodaties.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×