De Nederlandse volleybalsters hebben de Volleyball Nations League 2021 afgesloten met een zwaarbevochten 3-2 overwinning op Zuid-Korea. Oranje won in het Italiaanse Rimini negen van de vijftien wedstrijden, een knappe prestatie van de jonge selectie van bondscoach Avital Selinger. Nederland eindigt als zevende van de zestien deelnemers.

Opstelling

Britt Bongaerts (spelverdeler), Celeste Plak (diagonaal), Eline Timmerman en Juliët Lohuis (middens), Nika Daalderop en Anne Buijs (passer/lopers) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Nederland begon goed aan de wedstrijd en stond de hele eerste set aan de leiding. Via 8-5 liep Oranje uit naar 16-13, maar het verschil met Zuid-Korea werd pas in de eindfase groter. De set ging met 25-20 naar de volleybaldames, maar bondscoach Avital Selinger was zichtbaar nog niet helemaal tevreden over de speelwijze van zijn team.

2e set

Dat Oranje nog niet overtuigend genoeg speelde had Selinger goed gezien, want na een slappe start in de tweede set keek Nederland al snel tegen een 2-7 achterstand aan. Vedette Yeon Koung Kim nam haar team op sleeptouw en Zuid-Korea bleef constant het initiatief houden. Selinger bracht Iris Scholten in voor Celeste Plak, en zou Scholten de hele wedstrijd op de diagonaalpositie laten staan.

Oranje kwam nog terug van 21-24 naar 23-24, maar na een score van middenaanvalster Dahyeon Lee ging de set met 23-25 naar Zuid-Korea.

3e set

Met Iris Scholten als goede invalster en Nika Daalderop als uitblinker (vandaag 30 punten), stelde Oranje orde op zaken in de derde set. Van 9-9 werd het 13-9, en de winst van dit bedrijf zou nooit in gevaar komen. Na een mooie pipe-aanval van Iris Scholten en twee punten van Eline Timmerman eiste Nederland de setwinst op met 25-18.

4e set

Zuid-Korea, dat later deze zomer deelneemt aan de Olympische Spelen van Tokio, richtte zich nog eenmaal op in de vierde set. Met de makkelijk scorende Jeongah Park (24 punten), Yeon Koung Kim (20 punten) en Soyoung Lee (18 punten) in de opstelling dwongen de Aziatische volleybalsters een tiebreak af door de vierde set met 22-25 te winnen.

5e set

De energie om nog een keer diep te gaan leek te ontbreken bij Nederland (4-7), maar dit was slechts schijn. Op de service van Britt Bongaerts kwam Oranje op gelijke hoogte (7-7), en hierna stoomde Oranje door van 11-10 naar 13-10. Spelverdeelster Bongaerts zocht in de slotfase keer op keer Nika Daalderop op, en de Amsterdamse stelde niet teleur. Mede door haar zuivere scores op linksvoor maakte Nederland het karwei keurig af: 15-12.

Even vakantie, dan vizier op EK

De Nederlandse volleybalsters reizen op maandag terug naar huis waarna zij een korte vakantie kunnen vieren. Begin juli start de voorbereiding op het Europees Kampioenschap, dat voor Nederland half augustus begint in Roemenië.

Nederland – Zuid-Korea 3-2 (25-20, 23-25, 25-18, 22-25, 15-12)

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×