De Nederlandse volleybalsters hebben woensdag hun eerste nederlaag geleden in de Volleyball Nations League. Oranje verloor met 3-0 van regerend wereldkampioen Amerika. Donderdag speelt het team van bondscoach Jamie Morrison haar laatste wedstrijd in Toyota, tegen gastland Japan.

Bekijk hier de samenvatting van Ziggo Sport:

Bondscoach Jamie Morrison startte woensdag met Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Maret Balkestein-Grothues en Anne Buijs (passer/lopers), Yvon Beliën en Nicole Koolhaas (middens) en Kirsten Knip (libero).

Voor Morrison was het een bijzondere wedstrijd. Hij was jarenlang assistent-coach van het Amerikaanse team en werkte in die rol intensief samen met bondscoach Karch Kiraly. Samen werden zij in 2014 wereldkampioen, maar vandaag stonden ze als tegenstanders tegenover elkaar.

In de eerste set nam Amerika al snel afstand van Nederland: 4-8 en 11-16. Aanvalster Kelly Murphy werd regelmatig succesvol afgestopt, maar dat was niet genoeg om de Amerikaanse machine te ontregelen. Met 19-25 eiste het team van de legendarische oud-speler Kiraly resoluut de setwinst op.

In de tweede set kon Nederland beduidend beter meekomen. Bij de tweede technische time-out bedroeg de achterstand slechts een punt (15-16) en ook aan het einde van de set mocht Oranje nog hoop houden (21-23). Iedere keer als Nederland bijna aanhaakte, was het echter Team USA dat weer gas gaf. Na een mislukte set-up van Dijkema op Koolhaas eindigde de set in een anticlimax: 21-25.

Op 4-6 in de derde set botsten Sloetjes en Dijkema tijdens een verdedigende actie op elkaar. Dijkema had zichtbaar last van de botsing, maar kon wel verder spelen. Op 12-19 leek de wedstrijd gespeeld, maar Nederland vocht zich met een prachtige reeks punten terug tot 19-19. Aanvoerder Balkestein-Grothues, met 14 punten topscorer aan Nederlandse zijde, nam haar team in deze fase aanvallend op sleeptouw.

In de spannende slotfase stond Amerika steeds aan de goede kant van de score. Oranje kreeg de kans om 24-24 te scoren, maar toen de aanval van Sloetjes in het Amerikaanse blok strandde was de wedstrijd gespeeld: 23-25.

Donderdag speelt Oranje tegen gastland Japan. Deze wedstrijd is opnieuw live te zien op Ziggo Sport.

Nederland – Verenigde Staten 0-3 (19-25, 21-25, 23-25)

Resterend programma in Japan:

Dag Tijd (NED) Wedstrijd Locatie
Do. 24-05 12.10 uur Nederland - Japan Toyota, Japan

Kom naar de Volleyball Nations League in Nederland!

Van dinsdag 29 mei t/m donderdag 31 mei en van dinsdag 5 juni t/m donderdag 7 juni spelen de volleybaldames twee Volleyball Nations League toernooien in Nederland! Oranje treft de topteams Polen, Zuid-Korea en Brazilië (in Apeldoorn) en de Dominicaanse Republiek, Italië en Servië (in Rotterdam).

Trek je oranje outfit uit de kast en kom Nederland aanmoedigen in Apeldoorn en Rotterdam! Tickets bestel je hier: volleybal.nl/tickets