Volleybalsters winnen Rabobank Super Series na tweede zege op Japan

Volleybalsters winnen Rabobank Super Series na tweede zege op Japan

De Nederlandse volleybalsters hebben zaterdag in Sportcampus Zuiderpark in Den Haag de Rabobank Super Series gewonnen na een tweede zege op Japan. Net als vrijdag in Almelo won de equipe van bondscoach Jamie Morrison met 3-2. Oranje vertrekt dinsdag naar het olympisch kwalificatietoernooi in Catania, waar het volgend weekend achtereenvolgens tegen België, Kenia en Italië speelt.

Opstelling

Bondscoach Jamie Morrison startte met exact dezelfde basisopstelling als vrijdag in Almelo: Laura Dijkema (spelverdeler), Lonneke Sloetjes (diagonaal), Robin de Kruijf en Yvon Beliën (middens), Anne Buijs en Maret Balkestein-Grothues (passer/lopers) en Myrthe Schoot (libero).

1e set

Oranje ging in het sfeervolle Sportcampus Zuiderpark furieus van start tegen haar Aziatische opponent. Nederland declasseerde Japan bij vlagen en leidde in de tweede technische time-out met 16-5 (!). Nika Daalderop, Celeste Plak en Britt Bongaerts vielen in en toen Anne Buijs 25-13 scoorde nam Oranje een 1-0 voorsprong in sets.

2e set

Vanaf set twee begon Japan serieuze weerstand te bieden. Tot 10-10 ging de stand gelijk op, maar hierna nam Japan afstand: 10-13. Japan hield de voorsprong van drie punten in stand tot 24-21 en verdiende zo drie setpoints.

Door killblocks van Britt Bongaerts en Lonneke Sloetjes kwam Nederland terug tot 23-24, wat Japan dwong om een time-out aan te vragen. Na de onderbreking serveerde Bongaerts fout, waardoor de bezoekers de set gemakkelijk cadeau kregen: 23-25.

3e set

Het scenario van de tweede set werd aan het eind van de derde set herhaald. Japan kwam opnieuw op 21-24, Oranje kwam terug tot 23-24 en serveerde fout na een Japanse time-out: 23-25.

4e set

Net als vrijdag in Almelo wisselde bondscoach Jamie Morrison flink door in de vierde set. Met Marrit Jasper, Britt Bongaerts, Celeste Plak, Nika Daalderop, Nicole Koolhaas, Juliët Lohuis en Kirsten Knip vocht Oranje om in de wedstrijd te blijven.

Dit lukte, onder aanvoering van het trouwe en enthousiaste thuispubliek. In de razend spannende slotfase was het dit keer Nederland dat met het minimale verschil de setwinst opeiste. Twee killblocks van Britt Bongaerts en Juliët Lohuis waren bepalend aan het einde van deze doorgang. De volleybaldames wonnen de set met 25-23 en dwongen zo een tiebreak af.

5e set

Net als vrijdag in Almelo was dus een vijfde set nodig om een winnaar aan te wijzen. In de knotsgekke eindfase van de tiebreak keerden de kansen per moment. Japan kreeg maar liefst vijf matchpoints maar Oranje werkte deze keer op keer weg. Tot genoegen van het Haagse publiek won benutte Nederland op 20-19 zelf haar tweede matchpoint waardoor de zege een feit was.

Volgende week OKT

Van vrijdag 2 t/m zondag 4 augustus speelt Oranje in het Italiaanse Catania het olympisch kwalificatietoernooi. Nederland speelt achtereenvolgens tegen België, Kenia en gastland Italië. Alleen de winnaar van dit toernooi verdient een ticket voor de Olympische Spelen van Tokio.

Nederland – Japan 3-2 (25-13, 23-25, 25-25, 25-23, 21-19)

Foto: Pim Waslander

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×