Het Memorial Stadium in Lincoln – de hoofdstad van de Amerikaanse staat Nebraska – was gisteravond de place to be voor Amerikaanse volleybalfans. De dameswedstrijd tussen de universiteitsteams van Nebraska en Omaha werd door een recordaantal van 92.003 toeschouwers bezocht.

Memorial Stadium

In het Memorial Stadium – het stadion op de campus van de University of Nebraska–Lincoln – wordt normaal gesproken America Football gespeeld. Gisteravond werd het stadion tijdens ‘Volleyball Day’ omgetoverd tot een volleybalarena van ongekende proporties. Daarmee werd de volleybalwedstrijd in de openlucht de drukst bezocht sportwedstrijd voor vrouwen ooit.

De officiële capaciteit van het Memorial Stadium bedraagt tijdens American Footballwedstrijden 85.458, maar voor 'Volleyball Day' werden extra zittenplaatsen op het veld toegevoegd.

Record verbroken

Het vorige record stond op 91.648 toeschouwers. Dat aantal werd gehaald in april 2022 in Camp Nou – het stadion van voetbalclub FC Barcelona - tijdens de halve finale van de UEFA Women's Champions League tussen FC Barcelona en Wolfsburg.

Het vorige Amerikaanse bezoekersrecord voor een sportevenement voor vrouwen dateert uit juli 1999. Destijds woonden 90.185 toeschouwers de WK-finale voetbal tussen de Verenigde Staten en China bij in de ‘Rose Bowl’ (eveneens een America Football stadion) in Pasadena, Californië.

Nebraska wint

De thuisploeg – vijfvoudig landskampioen Nebraska – won de wedstrijd in drie sets (25-14, 25-14 en 25-13). Nebraska-coach Jonh Cook was na afloop van de wedstrijd in zijn nopjes.

Cook: ‘Er zijn maar drie dingen die de universiteit van Nebraska plat kunnen leggen: 1) sneeuwstormen, 2) Covid, 3) als het volleybalteam van Nebraska in het Memorial Stadium speelt. Een van mijn speelsters sprak treffend: We hebben het onmogelijke mogelijk gemaakt.’

Volleybal ongekend populair in VS

Volleybal is in de Verenigde Staten basketbal voorbijgestreefd als nummer één universiteitssport. In de staat Nebraska was het al langere tijd de populairste sport.

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn