Tijdens een sportevenement voor mensen met een handicap, vijf jaar geleden georganiseerd door de Dirk Kuijt Foundation, maakte Ward Goethals kennis met de zitvolleybalsport. Sindsdien speelt hij de sport met groot enthousiasme. Hij droomt van een mooie toekomst, misschien zelfs al wel op de Paralympische Spelen van Parijs in 2024.

Ward is veertien jaar en mist al sinds twee dagen na zijn geboorte zijn rechteronderbeen. Het weerhield hem niet om te gaan volleyballen, want met zijn prothese speelt hij al flink wat jaren met zijn leeftijdsgenoten in de jeugd van Scylla uit Wageningen. In 2015 bezocht hij een sportdag georganiseerd door de Dirk Kuijt Foundation waar hij kennis kon maken met enkele sporten voor mensen met een handicap. “Ik heb rolstoelbasketbal, krukkenvoetbal, rolstoeltennis en zitvolleybal geprobeerd. Ik wilde graag nieuwe sporten leren kennen en proberen. Zitvolleybal vond ik het leukst, omdat ik al normaal volleybal speelde bij Scylla.”

Trainingsgroep
Na de kennismaking meldde hij zich aan voor zitvolleybaltrainingen in Houten met een groep mensen die de sport ook leuk vonden. Hij trainde met een groep jonge zitvolleyballers, maar nadat er meerdere stopten kon hij meedoen met het Nederlands team.

Nationaal team
Normaal gesproken traint hij elke vrijdagavond twee uur lang met het Nederlands team in Doorn in het Militair Revalidatie Centrum. Door de uitbraak van het coronavirus is ook Ward gebonden aan het thuis doen van oefeningen die hem door de trainer worden gestuurd.

Hij ontwikkelt zich nog elke training geeft Ward aan. “Het bewegen vond ik eerst best moeilijk, maar ik heb het kunnen leren en nu gaat het makkelijk. Ik speel het meest als spelverdeler, maar andere posities doe ik ook. Blokkeren lukt alleen helaas nog niet, want ik kom niet zo goed over het net. Ik ben daar nog niet lang genoeg voor.”

Dat hij als veertienjarige tussen volwassenen zijn sport beoefent vindt hij niet erg. “Er traint nog iemand mee die jonger is dan ik zelfs. Nee, het is zeker hartstikke leuk.”

NK Zitvolleybal
Bij Scylla speelt Ward in de C-jeugd in de competitie. Volgend seizoen hoopt hij de stap naar de B-jeugd te maken. Samen met twee jeugdteams van zijn club uit Wageningen heeft Ward vorig jaar deelgenomen aan het NK zitvolleybal in Veenendaal. “Eentje werd er derde en het andere team werd vijfde.”

Paralympische Spelen

Dit jaar valt alles een beetje in het water na de uitbraak van corona, een NK Zitvolleybal zit er ook niet in. Toch is Ward vol vertrouwen als hij naar de toekomst kijkt. “Het komende jaar wil ik graag nog meetrainen. Als we groeien, sterker worden en blijven trainen, dan moet het lukken om mee te doen aan de Paralympische Spelen. Dat is mijn droom.” In 2024 meedoen aan de Spelen in Parijs ziet hij daarbij best wel zitten.

Voor jongeren met een fysieke beperking die overwegen om van zitvolleybal hun sport te maken, heeft Ward nog wel een tip. “Kijk of je het leuk vindt en zoek naar een plek waar je het met anderen kunt spelen.”

Wil je meer weten over zitvolleybal, stuur dan een mail naar: hans.mater@nevobo.nl

Ward te gast bij Dutch Tournament
Training Ward 2

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×