De Nederlandse mannen hebben hun achtste wedstrijd in de Volleyball Nations League met 3-0 van Polen verloren. De wereldkampioen troefde Oranje op alle fronten af. Het werd 25-14, 25-17, 25-16. Morgen treedt de ploeg van bondscoach Roberto Piazza aan tegen Bulgarije, de nummer 14 van de ranglijst, een plekje boven Nederland.

Opstelling
Thijs ter Horst nam net als gisteren tegen Brazilië met een lichte blessure plaats op de tribune, hij werd vergezeld door spelverdeler Freek de Weijer. Piazza stuurde de volgende mannen het veld in: Gijs van Solkema (spelverdeler), Stijn van Tilburg (diagonaal), Twan Wiltenburg en Fabian Plak (middens), Stijn van Schie en Bennie Tuinstra (passer/loppers) en Steven Ottevanger als libero.

Collega-bondscoach aan de andere kant van het net Vital Heynen had ervoor gekozen zijn topspelers Wilfredo Leon en Lukasz Kazmarek rust te gunnen met het oog op de kraker van vrijdag tegen olympisch kampioen Brazilië.

Set 1
Dat betekent alleen niet dat Polen, die de tweevoudig regerend wereldkampioen is (2014 en 2018), ook maar een beetje aan kwaliteit inboet. Met Aleksander Sliwka heeft Polen een enorm handige passer/loper in de ploeg en de reus op het midden, Mateusz Bieniek, die niet alleen aanvallend en blokkerend een gigant is, maar ook vanaf de servicelijn kan huishouden.

Het waren juist die twee mannen die de kar trokken bij Polen vanavond. Spelverdeler Grzegorz Lomacz wist hen goed te vinden. Via 8-3 liep Polen uit naar 19-11. Met inmiddels Nimir Abdelaziz en Wessel Keemink in het veld via de dubbele wissel. Via Abdelaziz kwam Nederland na een rally van meer dan 50 seconden een puntje terug, maar dichter kon Oranje niet naderen. Na een score van Tomasz Fornal pakte Polen de eerste set met 25-14.

Set 2
In de tweede set wisselde Piazza bij een 3-0 achterstand Robbert Andringa in voor Stijn van Schie. Andringa leek iets meer vat te hebben op de vaak lastige services van Polen. Toch mocht het niet baten. Nederland had te weinig controle over het eigen spel en Polen scoorde uit alle hoeken en standen. Met 25-17 ging ook de tweede set verloren.

Set 3
Ook in de derde set keken de Lange Mannen direct tegen een 3-0 achterstand aan en werden gedwongen te achtervolgen. Stijn van Tilburg zette zijn team nog op 3-2, maar het was opnieuw Polen dat met 8-4 naar de technische time-out ging. De leider in de Nations League liep zelfs uit naar een 15-6 voorsprong, waarna Piazza opnieuw Keemink en Abdelaziz in het veld bracht.

Onder hun impulsen werd het gat nog wel enigszins gedicht. Maikel van Zeist, die de derde set begon in plaats van Fabian Plak, scoorde een mooi blok en volgde die op met een ace om het 21-11 te maken. Na een uitgeslagen opslag van Robbert Andringa kwam Polen bij 24-14 op de eerste matchpoints. Nadat Abdelaziz nog scoorde en diagonaal Maciej Muzaj uitsloeg, was het een opslagfout van Twan Wiltenburg die de wedstrijd besliste: 25-16.

Morgen tegen Bulgarije
Nederland blijft op een overwinning staan, net zoveel als de tegenstander van morgen Bulgarije. Het wordt een belangrijk treffen met het oog op de ranglijst. Bulgarije staat op de veertiende plaats, Oranje is vijftiende. De wedstrijd wordt om 15.00 uur gespeeld en wordt op Ziggo Sport en Ziggo Sport Select uitgezonden.

Foto: FIVB

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×