De eerste poulewedstrijden van het Elite 16-toernooi van Parijs werden vandaag gespeeld in het iconische Roland Garros stadion. De Nederlandse beachvolleybalduo’s behaalden wisselende resultaten. Bekijk hieronder de uitslagen en het programma van vrijdag 30 september.

Stam/Schoon
Katja Stam en Raïsa Schoon troffen in hun openingsduel de huidige nummer 1 op de wereldranglijst: Barbara en Carol. Het Braziliaanse duo was op alle vlakken net iets beter en sleepte de winst met 21-16 en 21-18 binnen. Stam en Schoon zegevierden wel in hun tweede poulewedstrijd en houden daarmee kans op het bereiken van de kwartfinale. Binnen 21 minuten rekenden de Nederlanders af van Emily Stockman en Megan Kraft uit Amerika (21-14 en 21-7).

Immers/Boermans
Matthew Immers en Stefan Boermans stonden in hun eerste poulewedstrijd tegenover Ondrej Perusic en David Schweiner uit Tsjechië. Na het verliezen van de openingsset, trokken Immers en Boermans de stand in de tweede set weer gelijk. Het eerste punt van de derde set ging naar de Tsjechen, die hun voorsprong verder uit wisten te bouwen tot drie punten (9-6). Immers en Boermans kwamen niet meer langszij en met 15-12 ging de overwinning naar de Tsjechen. Later op de dag boekten de Nederlanders een eenvoudige overwinning op de Litouwse Patrikas Stankevicius en Audrius Knasas (21-14 en 21-5).

Luini/Penninga

Leon Luini en Ruben Penninga troffen in hun openingswedstrijd Paolo Nicolai en Samuele Cottafava uit Italië. Aanvankelijk kwamen de Nederlanders moeilijk tot scoren en de eerste set ging dan ook met overtuigende cijfers naar de Italianen (21-11). Luini en Penninga konden beter meekomen in de tweede set, maar ook nu ging de setwinst naar het Italiaanse duo (22-20). Vooral blokkerend was het verschil groot: tegenover twee blokkeringspunten van Penninga zette Nicolai acht killblocks. Om nog kans te maken op een plek in de kwartfinale hebben de Nederlanders vrijdag twee overwinningen nodig.

Brouwer/Meeuwsen
Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen sloten de dag op het center court af met een bloedstollend duel tegen Izac Carracher en Mark Nicolaidis uit Australië. De Nederlanders sloegen direct een gat van drie punten in de eerste set (5-2), maar het jonge Australische duo scoorde vier opeenvolgende punten voor de voorsprong. Carracher maakte indruk met zijn sterke blokkering en in de slotfase kreeg het duo twee kansen om de set binnen te slepen. De ervaren Brouwer en Meeuwsen werkten de setpunten weg en weigerden er daarna nog eens twee. Een prikbal van Meeuwsen draaiden de rollen vervolgens om en met 25-23 ging de eerste set naar Nederland. De Australiërs speelden een ijzersterke tweede set en kregen dit keer drie kansen om het af te maken. Na een aanvalspunt van Meeuwsen en fantastische reddingen van beide Nederlanders stond er nog maar één setpunt op het scorebord, maar de service van Brouwer viel vervolgens buiten de lijnen. In de allesbeslissende derde set stelden de Nederlanders de overwinning uiteindelijk met het minimale verschil veilig: 15-13.