De dames van Sliedrecht Sport zijn vanmiddag voor de zevende keer in de historie, en voor de vijfde keer op rij, landskampioen geworden. Het team van vertrekkend coach Vera Koenen won in Borne met 3-1 van uitdager Apollo 8 en won zo de play-off finale (best-of-three) met 2-0.

Sliedrecht Sport kampioen 2021 2022 3 RH
Sliedrecht Sport kampioen 2021 2022 2 RH
Sliedrecht Sport kampioen 2021 2022 RH

Opstellingen

Bart en Thijs Oosting, het coachduo van thuisploeg Apollo 8, begonnen met het volgende zevental: Fleur Meinders (spelverdeler), Tess de Vries (diagonaal), Rianne Vos en Juliët Huisman (passer/lopers), Marije ten Brinke en Eline Gommans (middens) en Florien Reesink (libero).

Bij Sliedrecht Sport koos coach Vera Koenen voor Rochelle Wopereis (spelverdeler), Vera Mulder (diagonaal), Jolijn de Haan en Christie Wolt (passer/lopers), Carlijn Ghijssen-Jans en Denise de Kant (middens) en Emma Rekar (libero).

1e set

In de sfeervolle sporthal de Veste in Borne was het Sliedrecht dat de eerste set domineerde. Apollo 8 had duidelijk last van zenuwen in haar enige thuiswedstrijd van deze finaleserie, en wist zich geen raad met de enorme servicedruk van Sliedrecht.

Sliedrecht kwam snel op 1-4 dankzij twee killblocks van Denise de Kant en verdedigde even later zelfs een 4-10 voorsprong.

Apollo 8 vocht zich knap terug tot 9-10, maar moest de blauwwitten daarna weer laten gaan: 14-21. Sliedrecht bleef serverend sterker en had met Jolijn de Haan en Christie Wolt twee krachtige aanvallende wapens, ook vanachter de driemeterlijn. Apollo 8 wist niet meer te scoren en verloor de openingsset met 14-25.

2e set

Apollo 8 wist dat het beter moest starten aan de tweede set om Sliedrecht te bedreigen, en deed dat ook. De Twentse volleybalsters repareerden eerst een 3-6 achterstand, alvorens ze het initiatief overnamen.

Middenblokkeerders Marije ten Brinke en Eline Gommans slaagden er steeds vaker in om de harde Sliedrechtse aanvallen af te stoppen met killblocks. Het goede spel van Apollo 8 leidde tot een 22-17 voorsprong en een 1-1 stand in sets leek eraan te komen.

Dat was echter gerekend buiten de veerkracht van Sliedrecht Sport. Na een time-out van coach Vera Koenen kwam Sliedrecht getergd weer terug in het veld, en wat volgde was indrukwekkend. Sliedrecht scoorde acht punten op rij en bij Apollo 8 lukte niets meer. Coach Oosting probeerde met enkele wissels het tij nog te keren, maar de thuisploeg uit Borne kwam niet meer uit de rotatie. Na een aanvalsfout van Apollo 8 ging de tweede set met 22-25 naar Sliedrecht Sport.

3e set

In set drie vocht Apollo 8 met verve voor haar laatste kans in de finaleserie. Tot 17-17 ging de stand gelijk op, maar hierna nam de equipe uit Borne gedecideerd afstand: 21-17.

Het werd nog even spannend toen Sliedrecht de achterstand verkleinde tot 21-20, maar in tegenstelling tot de tweede set verzilverde Apollo 8 deze set wel haar kansen. Na een uitgeslagen aanval van Sliedrecht ging de setwinst met 25-21 naar de thuisploeg.

4e set

Beide teams hadden inmiddels nieuwe speelsters ingebracht die het spel kleurden in de vierde set. Bij Apollo 8 nam Marit Zander de spelverdeling op zich, terwijl Jette Kuipers op de passer/loper positie werd ingezet. Bij Sliedrecht Sport werd Kirsten Wessels als diagonaal opgesteld op de plek van Vera Mulder.

De beste speelster van de vierde set, en ook van de wedstrijd, was Jolijn de Haan. De passer/loper van Sliedrecht zette met haar machtige sprongservice haar team op een 8-14 voorsprong, mede dankzij drie opeenvolgende aces en een gescoorde pipe-aanval.

Apollo 8 kwam knap terug van de achterstand van zes punten, en nam in de eindfase van de set zelfs een 21-20 voorsprong. Vanaf dat moment was het echter opnieuw Jolijn de Haan die het verschil maakte met haar service en aanvallen. Op haar sprongserviceserie won Sliedrecht de vierde set met 21-25 en daarmee de wedstrijd met 1-3. Het was invalster Kirsten Wessels die de eer had na een prachtige rally het laatste punt binnen te slaan: 21-25.