Zilver voor Yorick de Groot en Matthew Immers op YOG

Zilver voor Yorick de Groot en Matthew Immers op YOG

Beachvolleyballers Matthew Immers en Yorick de Groot zijn er niet in geslaagd de gouden medaille te winnen op de Youth Olympic Games. In de finale op woensdagavond waren de Zweden David Åhman en Jonatan Hellvig net iets nauwkeuriger en wisten met 0-2 (20-22, 15-21) te winnen.

Het was de derde keer dat beide team tegenover elkaar stonden, in de twee voorgaande ontmoetingen waren de Zweden de betere geweest. Op het EK onder 20 in Anapa, Rusland werd het een driesetter, in de finale van het kwalificatietoernooi voor de Jeugd Olympische Spelen versloegen Åhman en Hellvig de beide Nederlanders in de finale met 2-0.

De finale kende een erg hoog aanvalsniveau, wat erin resulteerde dat het publiek helaas weinig rally’s te zien kreeg. Vrijwel elke aanval leverde een punt op. De eerste set ging gelijk op, het grootste gat dat er tussen beide team ontstond was maar twee punten bij 2-4 in het voordeel van de Zweden.

Veel van de Zweedse services gingen de richting van Matthew Immers op, die hij goed verwerkte. Keer op keer bracht De Groot hem in stelling en elke keer sloeg Immers de bal hard binnen. Cross of langs de lijn, in totaal scoorde hij in de eerste set negen keer uit de aanval, plus nog een blok. Aan de andere kant van het net werden ook vrijwel geen fouten gemaakt. Het verschil waren net iets te veel uit geserveerde ballen van Nederland, waardoor Zweden niet de druk constant voelde.

Met een passfout van Immers die De Groot niet meer kon repareren was de eerste set beslecht in het nadeel van de Oranje mannen, 20-22. De tweede set kende tot 9-9 een vergelijkbaar scoreverloop, maar vanaf dat moment zag je bij Nederland de vermoeidheid intreden.

Steeds meer foutjes werden er gemaakt, de aanval scoorde niet bij de eerste poging. David Åhman pikte veel ballen op, Jonatan Hellvig was foutloos in de aanval. Een ace van Åhman maakte het 13-17, meteen gevolgd door een killblock van Hellvig. Daarmee was de finale wel gespeeld, de wedstrijd eindigde met een netservice van Immers.

 Na afloop waren beide jongens zeer begrijpelijk erg teleurgesteld. “Ik denk dat het op dit moment een beetje zuur gevoel is, maar dat is altijd na een verloren finale”, vertelt Yorick de Groot. “Ik denk dat we er morgen wel blijer mee kunnen zijn”, vulde Matthew Immers hem aan. 

Toch kunnen de beide mannen terugkijken op een prachtig toernooi, waar alleen in de eindstrijd werd verloren. Vijf wedstrijden werden in twee sets gewonnen en in de halve finale zetten ze het thuisspelende Argentijnse team Zelayeta en Amieva in drie sets opzij. De Argentijnen gingen er eenvoudig met het brons vandoor.

Meisjestoernooi

In het meisjestoernooi ging de winst zoals verwacht naar de Russische Voronina en Bocharova, zij versloegen Italië in twee spannende sets (21-19, 21-19). Noorwegen maakte het podium compleet Europees, zij versloegen in de kleine finale Amerika. Emi van Driel en Raïsa Schoon werden in de achtste finale uitgeschakeld, zij eindigen de Youth Olympic Games met een negende plaats.

Yorick Matthew Zilver Bert Korteling
Matthew Immers En Yorick De Groot Team Nl
Matthew Immers En Yorick De Groot 2 Team Nl

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×