De Nevobo heeft voor het Eredivisieseizoen 2023-2024 20 licentieaanvragen in behandeling genomen, 10 voor de Eredivisie Dames en 10 voor de Eredivisie Heren. Bekijk hieronder welke 20 Eredivisie-organisaties een aanvraag hebben ingediend, en welke drie teams dit niet hebben gedaan.

Eredivisieplan 2021+

Al lange tijd werken de Nevobo en de Eredivisieorganisaties naar licentievoorwaarden voor de Eredivisie in lijn met het Eredivisieplan 2021+. In aanloop naar de totstandkoming van het plan, is door de Eredivisie aangegeven dat het gezamenlijk handhaven van de licentievoorwaarden een belangrijke stap is in de ontwikkeling van de Eredivisie.

Via dit bericht communiceert de Nevobo welke aanvragen tijdig zijn ingediend voor het seizoen 2023-2024 en daarom de status ‘in behandeling’ hebben gekregen. Dit betreft de volgende aanvragers:

Dames

Heren

Sliedrecht Sport

Sliedrecht Sport

Draisma Dynamo

Active Living Orion

Voltena

Draisma Dynamo

Booleans/VV Utrecht

Samen Lycurgus

Apollo 8

VoCASA

Friso Sneek

Simplex SSS

Visser Assen/Sudosa Desto

RECO ZVH

Djopzz VC Zwolle Topvolleybal

NUMIDIA VC LIMAX

Peelpush

Prima Donna Kaas Huizen

ARBO Rotterdam/FAST

Talentteam Papendal

Vervolg

Het proces gaat als volgt verder:

  • Tussen 1 februari – 1 april: Boordeling licentieaanvragen door Expertpanel waarbij evt. aanvullende of verklarende vragen aan de aanvrager kunnen worden gesteld.
  • Uiterlijk 15 april: Besluit en terugkoppeling licentieverstrekking vanuit Nevobo aan aanvragers.

Drie teams dienen geen nieuwe aanvraag in

Drie teams uit de huidige Eredivisie hebben bekendgemaakt geen nieuwe licentie aan te vragen. Op 16 januari maakte Team Eurosped bekend zich per direct terug te trekken uit de Eredivisie Dames vanwege financiële problemen.

In de Eredivisie Heren zullen VCN en Taurus geen nieuwe licentie aanvragen. Klik op de links om de toelichtingen van de betreffende verenigingen te lezen.

Professionalisering Eredivisie Volleybal

In de afgelopen jaren heeft de Nevobo, onder andere met de horizontale instroom, een verbreding van de Eredivisie gerealiseerd. Dit had vooral als doel gehad om nieuwe teams met energie, ambitie en organisatiekracht de ruimte te geven in de Eredivisie te groeien. Dit heeft ertoe geleid dat nieuwe teams als Booleans/VV Utrecht en NUMIDIA VC LIMAX nu meestrijden om de hoogste plaatsen in de Eredivisie.

Zoals vastgelegd en afgesproken in het Eredivisieplan wordt per seizoen de norm verhoogd en worden de kaders aangescherpt om toe te werken naar verdere professionalisering van de Eredivisie volleybal. Dit heeft tot gevolg dat sommige organisaties tot de conclusie komen dat uitkomen in de Eredivisie (voorlopig) niet meer realistisch is. Gezien het hoofddoel van het Eredivisieplan, namelijk het algehele niveau van de Eredivisie omhoog brengen, is dit een ontwikkeling die in de lijn der verwachting lag. Wat niet wegneemt dat het spijtig is voor de teams die afscheid moeten nemen van het hoogste niveau.

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn