7 vragen over het olympisch kwalificatietoernooi (OKT)

7 vragen over het olympisch kwalificatietoernooi (OKT)

Het olympisch kwalificatietoernooi, dé kans voor plaatsing voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. Maar hoe werkt dat toernooi eigenlijk? Waarom speelt Nederland tegen Amerika, België en Zuid-Korea? En wat gebeurt er als Oranje zich nu niet kwalificeert? Dat lees je allemaal hieronder. En ja, de wedstrijden worden live uitgezonden!

 1. Wie doen er mee?
  Nederland speelt van 9 tot en met 11 augustus in Rotterdam Ahoy achtereenvolgens tegen Zuid-Korea, België en de Verenigde Staten.


 2. Waarom zijn het deze landen?
  De FIVB heeft de olympische kwalificatietoernooien ingedeeld op basis van de wereldranglijst. Nederland staat sinds oktober 2018, na een succesvol WK waarop de achtste plaats werd behaald, op de 15e plaats. Vanwege de manier van indelen in de verschillende poules zijn daar De Verenigde Staten (2e van de wereld), België (12e) en Zuid-Korea (24e) als tegenstander uitgekomen.


 3. Hoeveel OKT’s worden er georganiseerd?
  Er zijn in de eerste ronde van kwalificatie voor Tokio 2020 zes toernooien georganiseerd door de FIVB. Het is een wereldwijde kwalificatieronde. De winnaars van de verschillende toernooien plaatsen zich voor de Olympische Spelen. Organisator Japan is al geplaatst. Er doen twaalf landen mee in Tokio.


 4. Is er nog een mogelijkheid voor plaatsing als het niet in Rotterdam lukt?
  Na de kwalificatieronde in augustus 2019 hebben al zeven landen geplaatst voor Tokio. In januari 2020 volgen dan nog vijf regionale toernooien waarvan de winnaars zich kwalificeren. In Europa wordt dat tweede OKT door de CEV georganiseerd en de top-7 van de Europese ranglijst die zich nog niet via de eerste ronden hebben gekwalificeerd mogen daaraan deelnemen. Oranje staat op de negende plaats op de Europese ranking.


 5. Waarom spelen de Lange Mannen in Rotterdam Ahoy?
  Rotterdam Ahoy staat bekend als de volleybaltempel van Nederland. In het verleden hebben zich daar al legendarische wedstrijden afgespeeld. Denk onder andere aan de finale van de World League in 1996, waar voorafgaand aan de Olympische Spelen aartsrivaal Italië voor het eerst in lange tijd werd verslagen. Daar kwamen 9.600 enthousiaste fans op af. In 2015 werd dat gigantische aantal zelfs overtroffen tijdens het succesvolle EK voor vrouwen. De Volleybaldames speelden in de finale tegen Rusland voor bijna 11.000 mensen. Tot op de dag van vandaag is dat nog het grootste aantal bezoekers dat in Nederland bij een volleybalwedstrijd aanwezig is geweest. Rotterdam is een partner in de sport en huisvest het Nederlands mannen volleybalteam graag in Rotterdam Ahoy.


 6. Waar kun je kaarten kopen?
  De tickets voor het OKT in Rotterdam Ahoy zijn via onze ticketshop te verkrijgen. Klik op deze link om direct bij de kaarten voor het olympisch kwalificatietoernooi uit te komen.


 7. Worden de wedstrijden uitgezonden?
  De NOS zendt alle drie de wedstrijden van Nederland live uit op NPO1. Zowel op vrijdag, zaterdag als zondag spelen de Lange Mannen om 16.00 uur. 

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×