Het Nederlandse mannenteam op weg terug naar de top

Het Nederlandse mannenteam op weg terug naar de top

Prominent stonden de spelers van het Nederlandse mannenteam afgelopen weekend op de homepage van de Europese volleybalconfederatie CEV. Onder de titel “Het Nederlandse mannenteam op weg terug naar de top” werd uiteengezet hoe de reis naar aansprekende resultaten op wereldniveau gepaard gaat met contracten voor de spelers in steeds grotere competities. Een mooi stukje aandacht voor het goede en harde werk dat de laatste jaren al is geleverd door de groep en staf. Hieronder een vertaling van het artikel.

Het Nederlandse mannenteam op weg terug naar de top

Vrijwel iedereen kent het legendarische Nederlandse herenvolleybalteam uit Atlanta 1996, het allereerste dat de bijnaam 'Lange Mannen' kreeg toebedeeld. Het Olympische goud was voor spelers als Ron Zwerver, Peter Blangé, Bas van de Goor en hun coach Joop Alberda het absolute hoogtepunt van een reis die begon in de Amstelveense Bankrashal. De wedstrijd waarin de Olympische titel werd veroverd, werd verkozen tot Sportmoment van de Eeuw in Nederland.

Het succes bleef nog een jaar aan, de Lange Mannen pakten in 1997 in eigen land de Europese titel. De Nederlanders wisten zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2000 en 2004, maar hebben zich daarna nooit meer weten te plaatsen. Het wereldkampioenschap van 2002 was een van hun laatste grote mondiale toernooi tot de Oranje mannen vorig jaar achtste werden op het WK dat in Italië en Bulgarije werd gehouden. En wat Europese kampioenschappen betreft, ze misten zelfs kwalificatie voor EuroVolley 2011, dat in Oostenrijk en Tsjechië werd gespeeld.

Dat nooit meer, was de overtuiging in Nederland. Om terug te keren op het Olympische niveau moest er iets in de groep ontbranden dat deed denken aan de geestdrift die in de Bankras vlamde. Dit betekende dat er zowel tijdens het clubseizoen als het internationale seizoen keihard gewerkt moest worden. De spelers die in de grote competities speelden, moesten weer uitkomen voor het nationale team. En er moesten resultaten komen, want anders zou het heel lastig worden om op het Olympische strijdtoneel terug te keren.

Geleidelijk nam het niveau weer toe. Door het winnen van de European League in 2012 plaatste Oranje zich voor de FIVB World League. Vanaf 2013 waren de Lange Mannen weer aanwezig op elk Europees kampioenschap. Vorig jaar waren ze voor het eerst in zestien jaar weer aanwezig op een wereldkampioenschap, waar ze achtste werden en in de poule regerend Olympisch kampioen Brazilië versloegen.

Nimir Abdel Azizof The Netherlandscelebrate

Nimir Abdelaziz (rechts) is de huidige ster van het Nederlandse mannenteam, alias de Lange Mannen.

Spelers profiteren van de betere resultaten in het internationale seizoen. Elk jaar worden meer contracten getekend in de grote mondiale competities. Zo zijn er dit seizoen vijf Nederlanders actief in de Italiaanse Serie A1. Aanvoerder Nimir Abdelaziz, die van spelverdeler naar diagonaalspeler is geswitcht, is een van de sterren van Powervolley Milano. Maarten van Garderen heeft het wereldkampioenschap voor clubteams en de CEV Cup gewonnen met Trentino Itas. Diagonaal Sjoerd Hoogendoorn maakte afgelopen week nog zijn debuut in de halve finale van de Champions League voor Perugia, de club die ook al de Italiaanse beker won en als eerste in de reguliere competitie eindigde. Spelverdeler Wessel Keemink en het jonge talent Luuc van der Ent spelen voor Modena, waarmee ze in de Champions League speelden en als vierde eindigden in de competitie en waarmee ze zich afgelopen weekend plaatsten voor de halve finale in de play-offs.

Wouter ter Maat strijdt voor de landstitel in Turkije met Fenerbahce, Jeroen Rauwerdink speelde in de halve finale van de CEV Cup en eindigde het reguliere seizoen met Olympiacos Piraeus aan kop van de lijst in Griekenland. Thijs ter Horst heeft net zijn derde seizoen in de Koreaanse V-League erop zitten, hij speelt voor de Daejeon Bluefangs. Robbert Andringa speelt in de Poolse PlusLiga en zowel spelverdeler Daan van Haarlem als libero Just Dronkers mochten proeven aan de Champions League dit jaar met hun clubs.

Na het geweldige werk van bondscoach Gido Vermeulen, zullen de Nederlanders nu hun vertrouwen leggen in de handen van de Italiaanse expert Roberto Piazza om zichzelf nog meer te ontwikkelen. Het plan lijkt te werken, elk jaar verhuizen meer spelers naar grotere competities. Het niveau van het nationale team stijgt, resulterend in de vijftiende plaats op de wereldranglijst en de negende plek in Europa. Het Olympisch kwalificatietoernooi dat in Rotterdam wordt gehouden in augustus en het Europees kampioenschap waarin Oranje de poulefase en mogelijk de achtste en kwartfinales in eigen land spelen, zijn de hoogtepunten van deze zomer. Zullen de Lange Mannen terugkeren naar de berg Olympus in Tokio volgend jaar?

Foto: FIVB.com

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×