In de eerste wedstrijd in de play-offs om de landstitel heeft Abiant Lycurgus voor het eigen publiek een eerste klap uitgedeeld. De regerend landskampioen moest er in Groningen wel alles aan doen om een vijfde set te voorkomen en won uiteindelijk na een spannende strijd met 3-1 (25-21, 16-25, 25-20, 27-25) van Seesing Personeel Orion.

De wedstrijd begon met een sterke fase van de gasten uit Doetinchem. In het Alfa-college nam Seesing Personeel Orion brutaal een voorsprong van 1-5, maar tijdens de openingsset wist de thuisploeg de regie alsnog in handen te nemen. Met een goede service en meer felheid maakte de regerend kampioen de 'bigpoints' af: 25-21.

In de tweede set begon Orion wederom sterk. Dat leverde een ruime voorsprong op en nu gaf de ploeg van trainer Redbad Strikwerda die marge niet meer uit handen. Overtuigend werd de tweede set gepakt in het hol van de leeuw: 16-25. De derde set leverde een ander beeld op. De thuisploeg was meteen bij de les en nam dankzij een sterk blok van Niels de Vries en de aanvallende uitblinker, de Bulgaar Trifon Lapkov, een ruime voorsprong (9-3 en 14-7).

Maar Orion bleef mentaal sterk en vocht voor elk punt. Vol beleving knokten de Doetinchemmers terug en kwam langzaam dichterbij. Door twee aces van Erik van der Schaaf werd  21-18. Toch wist de thuisploeg aan te tonen er te staan op de cruciale momenten. In de side-out was Lycurgus sterk en Orion maakte wat fouten waardoor het in 25-20 eindigde.

Een 3-1 zege leek snel in de maak in de vierde set, Lycurgus toonde zijn kracht en nam dankzij een sterke blokkering een 4-0 voorsprong. Toch slopen er steeds meer onnodige fouten in het spel van de regerend kampioen en Seesing Personeel Orion wist serverend meer druk te leggen op de thuisploeg. De stand werd gelijkgetrokken bij 13-13 en er volgde een gelijk opgaande, spannende slotfase.

Orion verdedigde sterk en uitblinker Joris Marcelis scoorde met een harde smash de 23-24. Maar Lapkov werkte het setpoint weg en via een blok van De Vries en Carlos Mora Sabate kwam de thuisploeg op matchpoint (25-24). Orion liet vervolgens een setpunt liggen. Daarna nam Lycurgus het over. Een knullige communicatiefout bij Orion zorgde voor de 26-25 en het tweede matchpoint werd benut, wederom door een fout bij Orion. De bal werd uitgeslagen en daarmee werd de eerste wedstrijd in de best-of-five serie beslist: 27-25 en 3-1 voor Abiant Lycurgus.

De tweede wedstrijd in de strijd om het kampioenschap wordt zaterdag om 20.30 uur in Doetinchem gespeeld.