Regerend landskampioen Abiant Lycurgus heeft in het hol van de leeuw een allesbeslissende vijfde wedstrijd afgedwongen in de strijd om de titel. Na een 2-1 achterstand wisten de Groningers in een kolkende SaZa Topsporthal in Doetinchem met 2-3 (21-25, 27-25, 25-19, 16-25, 5-15) te winnen. Volgende week zal in Groningen de beslissing vallen.

In een bomvolle SaZa Topsporthal in Doetinchem was de start van de eerste set duidelijk voor de Groningers. De zenuwen leken in eigen huis een grote rol te spelen bij Achterhoek Orion, want er werden veel slordige fouten gemaakt en de ploeg van trainer Martijn van Goeverden wist aanvallend niet te scoren. Abiant Lycurgus liep dan ook snel uit naar een voorsprong van 10-17. De thuisploeg bleef in een geweldige ambiance keihard vechten en speelde de zenuwen van zich af, maar het verschil was al te groot. De Groningers wonnen de openingsset met 21-25.

Met een sterk blok van Wessel Anker wist Achterhoek Orion in de tweede set het de Groningers meteen lastig te maken. De thuisploeg kwam op 6-3, maar al snel wist Dennis Borst voor Abiant Lycurgus het verschil te maken met een killblok en een slim geplaats balletje: 11-11. Het bleef vervolgens lang gelijk opgaan in een prachtige strijd met een hoog niveau waarvan het publiek ultiem genoot.

Ook routinier Wytze Kooistra van Abiant Lycurgus kwam steeds beter in het spel en dankzij twee punten van hem werd het 18-20. Weer vocht Orion, met het publiek massaal achter zich, knap terug en er volgde een extreem spannende slotfase. Een aanval van de gretige Kooistra ging nipt uit en daarmee werd het 27-25 en 1-1 in sets tot grote vreugde van het publiek.

Marcelis op dreef

Het luidruchtige thuispubliek gaf de Doetinchemse spelers duidelijk vleugels. In de derde set was Orion oppermachtig, er werd met een scherpe service veel druk gelegd op de Groningse gasten en aanvallend waren Marcelis en Sadaa niet te stoppen. Via 16-12 werd het 21-17 mede dankzij een sterke servicereeks van Marcelis en de thuisploeg gaf het vervolgens niet meer uit handen en veroverde de derde set na een blok van Sadaa met 25-19.

Hoe anders was het spelbeeld in de vierde set. Nu was Abiant Lycurgus bepalend, dankzij sterk blokkerend werk van Borst en vooral een ijzersterke service. Achterhoek Orion lag constant onder druk en liep achter de feiten aan. Na een gevarieerde servicereeks met korte en keiharde ballen van Frits van Gestel stond het 9-21. De Groningers dwongen op overtuigende wijze een allesbeslissende vijfde set af: 16-25.

Cruciale start

De start van de vijfde set was voor Abiant Lycurgus. Een cruciaal moment aan het begin van de set was een felle discussie om een touchebal. De lijnrechter werd door de scheidsrechter erbij geroepen en die gaf aan dat het punt voor de Groningers was. Daardoor werd het geen 1-2 maar 0-3 en het publiek was het daar duidelijk niet mee eens.

Met een  blok maakte spelverdeler Stijn Held er 0-4 van. Bij de stand van 2-8 werd er van kant gewisseld en de regerend landskampioen hield de marge vast. Met 10-15 won Lycurgus in het hol van de leeuw en dwong een vijfde duel af in de titelstrijd.