Eredivisie Heren

Abiant Lycurgus revancheert zich op Taurus en wint Supercup

Abiant Lycurgus heeft in het eigen topsportcentrum Alfacollege de vierde Supercup op rij gewonnen door SV Land Taurus te verslaan. Daarmee haalde de ploeg van coach Arjan Taaij revanche voor de verloren bekerfinale van afgelopen februari. De regerend landskampioen won de wedstrijd met 3-0 (25-19, 27-25, 25-20).

Lycurgus Taurus Supercup 2018 Jan Kanning

In de basisopstelling bij Lycurgus de van Orion overgekomen Stijn Held en Erik van der Schaaf, de laatste als passerloper vanwege de blessures van Auke van de Kamp en Pascal Hoogstra, in plaats van op de libero-positie waar hij voor werd aangetrokken. Verder stonden Hossein Ghanbari en Dennis Borst op de middenpositie en maakten Frits van Gestel, Wytze Kooistra en libero Steven Ottenvanger de opstelling compleet.

Aan de kant van Taurus stuurde trainer Erik Gras zijn zoon Timo het veld in, samen met spelverdeler Flor Polinder, de van buiten naar midden verhuisde Tom van den Boogaard, Leroy Boerefijn, Hidde Uittenbosch, Dylan Boerefijn en libero Mats Bleeker.

Lycurgus had direct het betere van het spel in de openingsset. Spelverdeler Held kon zijn aanvallers goed vinden, vooral Wytze Kooistra en Frits van Gestel werden veel in stelling gebracht. Het definitieve gat werd geslagen door het ijzersterke blok van Stijn Held en Dennis Borst, zij wisten met drie killblocks het verschil naar 21-16 te brengen. Hossein Ghanbari maakte de set op het tweede setpoint uit, het werd 25-19.

Set twee gaf aanvankelijk een vergelijkbaar beeld als de eerste set, Lycurgus nam een voorsprong van 17-12. Nadat Wytze Kooistra na twee scores naar de serveerpositie draaide, zette coach Arjan Taaij tweede spelverdeler Sam Gortzak en diagonaal Geoffrey van Gent binnen de lijnen. Het bracht de Groningse formatie net een beetje uit evenwicht, want Taurus kon door middel van sterke opslagen van Uittenbosch en Van de Boogaard het gat dichten. Toen de van Donitas overgekomen Van Gent de bal uitsloeg, was het 24-24. Uiteindelijk kon Lycurgus toch doordrukken en middels een drie-mansblok de set binnenslepen met 27-25.

Het Houtense verzet leek daarmee gebroken, binnen een mum van tijd stond er 10-4 op de scoreborden. Toch gaf het team van Erik Gras niet op. Lars Groeneveld en Timo Noordhoek kwamen het veld in om nog een doorbraak te forceren. Dylan Boerefijn kon het de Groningse verdediging keer op keer lastig maken en bij 20-19 was het verschil het kleinst in de gehele set. Taurus wist vanaf dat moment slechts één punt te scoren, het was Geoffrey van Gent die de winst binnenhaalde.

De eerste prijs van het seizoen gaat dus naar Abiant Lycurgus. Zij zullen dit jaar weer proberen de triple binnen te halen. De strijd in de competitie begint voor Lycurgus volgende week zaterdag met een thuiswedstrijd tegen Advisie/SSS. SV Land Taurus start met een uitwedstrijd tegen het gepromoveerde VoCASA.

Foto: Jan Kanning

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×