Ook de finale van de play-offs bij de heren is van start gegaan. In de eerste kampioenskraker in de best-of-five serie tussen Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion deelde de regerend landskampioen de eerste tik uit. Dat was zeer verrassend, want de Groningers verloren in MartiniPlaza de eerste set nog kansloos. Daarna toonde de ploeg van trainer Arjan Taaij veerkracht en won alsnog met 3-1 (13-25, 25-23, 25-14, 25-19).

De start in het sfeervolle MartiniPlaza was duidelijk voor de bezoekers uit Doetinchem. Ze kwamen snel op een 2-7 voorsprong mede dankzij sterk blokkerend werk van Shalev Saada. Even leek Abiant Lycurgus dichterbij te komen, maar Saada bleef lastig te passeren aan het net.

Hij blokte routinier Wytze Kooistra ook af en die werd op 10-17 gewisseld door trainer Arjan Taaij. Voor hem kwam Geoffrey van Gent binnen de lijnen en daarna werden ook Sam Gortzak en Chris Voth nog in het veld gebracht.

Maar dat had niet het gewenste effect. Achterhoek Orion ging sterk door en maakte serverend het verschil. Ook werd er veel gescoord via het midden en Twan Wiltenburg was goed voor een mooie servicereeks waardoor het 10-24 werd. De thuisploeg wist nog een aantal setpoints weg te werken, maar via een knappe, snelle aanval via het midden werd het 13-25 en daarmee 0-1.

In de beginfase van de tweede set, waarin de thuisploeg weer met de basisploeg van de eerste set begon, ging het gelijk op. Via 11-11 werd het 15-15, het massaal aanwezige publiek genoot van een interessante volleybalgevecht.  De Groningse ploeg ging harder vechten voor elk punt en kwam aanvallend veel beter in het spel. Kooistra en Auke van de Kamp scoorden steeds meer en de set werd met 25-23 gepakt.

Mentale klap

Het verlies van de spannende tweede set bleek een mentale klap voor Achterhoek Orion. In de derde set kon Lycurgus naar hartenlust aanvallen en tot ergernis van de Doetinchemse ploeg, ging de regerend landskampioen ook steeds beter blokkeren. Dat leverde een snelle setwinst op voor de thuisploeg: 25-14.

In de vierde set ging het tot 11-11 gelijk op, maar daarna ging Lycurgus in een hoger tempo spelen. Het werd 11-15 en dat bleek beslissend. Van de Kamp was weer erg belangrijk en de kampioen won met 25-19. Een knappe comeback na een dramatische eerste set voor de Groningers.