Abiant Lycurgus heeft voor de derde keer op rij de nationale titel veroverd. In een sfeervol MartiniPlaza te Groningen won de thuisploeg de beslissende vijfde wedstrijd met 3-1 (25-22, 21-25, 25-22, 25-23) van Seesing Personeel Orion. Trainer Arjan Taaij was extreem trots. “Succes is niet vanzelfsprekend, we hebben er keihard voor gewerkt.”

In de beslissende wedstrijd om het landskampioenschap begon Abiant Lycurgus met Wytze Kooistra als diagonaal, spelverdeler Carlos Mora Sabate, Niels de Vries en Dennis Borst op midden, passer/lopers Trifon Lapkov en Frits van Gestel en libero Erik Mattson. Bij Seesing Personeel Orion stonden diagonaal Joris Marcelis, spelverdeler Stijn Held, middens Maikel van Zeist en Twan Wiltenburg, passer/lopers Erik van der Schaaf en Pim Kamps en libero Rob Jorna in de basis.

In een goedgevuld MartiniPlaza begon de thuisploeg erg sterk. De Groningse ploeg nam een 8-5 voorsprong dankzij tactisch spel en Orion-trainer Redbad Strikwerda nam snel een time-out. Blokkerend had Lycurgus de zaken goed op orde en Orion had het moeilijk, kansen werden niet gemaakt. Via twee punten van routinier Kooistra werd het 25-22 voor Lycurgus.

Met een ace van invaller Tom Buijs nam Orion in de tweede set een kleine voorsprong van 8-10. Via een killblok van De Vries en een score van Kooistra werd het 13-12 en ging het thuispubliek weer massaal achter de ploeg staan. Lycurgus kwam op 18-15, maar Orion bleef keihard vechten voor elk punt.  Op de sterke service van Held wist de ploeg uit Doetinchem op gelijke hoogte te komen (18-18) en Lycurgus-trainer Arjan Taaij nam snel twee time-outs. Libero Mattson maakte een passfout en daarna sloeg het fellere Orion toe met een sterke reeks: 21-25.

In de derde set was het Lycurgus dat aan de hand van de fanatieke Kooistra en de sterke Lapkov de voorsprong nam: 8-4. Orion vocht vol passie terug en die passie werd overgenomen door de meegereisde supporters uit Doetinchem. Dat gaf Orion extra motivatie en ze namen de voorsprong over: 11-12. Een hele lange rally eindigde opvallend. Lapkov moest de bal er met een hele grote boog overheen spelen en dat leverde een punt op omdat libero Jorna van Orion dacht dat hij uit zou gaan. De bal viel op de lijn en het publiek ging los: 17-16 voor de thuisploeg. Lycurgus zette door en Kooistra maakte het setpoint: 25-22 en 2-1 voor de Groningers.

Wederom een vliegende start voor de thuisploeg in de vierde set. Strikwerda nam bij 3-0 meteen zijn eerste time-out en even leek dat effect te hebben: 4-4. Maar met twee keer een sterke blok van Borst werd het 8-5. Lycurgus had de flow te pakken en ook een tweede time-out van Orion kon de thuisploeg niet uit dat goede gevoel halen. Routinier Kooistra scoorde elke bal die hij kreeg en zorgde voor de 14-9. Toch bleef Orion er in geloven en vocht terug tot 15-14. Na twee aanvalsfouten van Tom Buijs, die meteen gewisseld, werd het 20-17. Een cruciaal moment volgde.  

De lijnrechter gaf aan dat een smash van Orion in was, maar de scheidsrechter overrulede hem en gaf het punt aan Lycurgus: 21-17. De spelers van de uitploeg vonden het onbegrijpelijk en Joris Marcelis uitte zijn frustratie en trok het nat hard omlaag. Dat leverde hem een rode kaart op en dus ook meteen de 22-17. Was het daarmee gedaan? Zeker niet. Orion toonde weer aan over enorm veel vechtlust en veerkracht te beschikken en werkte nog een aantal matchpoints weg. Van 24-21 werd het nog 24-23, maar door een servicefout eindigde de wedstrijd: 25-23.

Aanvoerder Wytze Kooistra mocht voor de derde keer op rij de beker omhoog tillen. “Dit is een hele speciale, we doen het toch mooi maar een dag na de verloren wedstrijd in Doetinchem. Ook petje af voor Orion We tonen aan dat we ook met immense druk om kunnen gaan, we kwamen hier ijzersterk terug na twee zure nederlagen. Het was niet altijd makkelijk, in de finale zat alles: veel emotie en goed spel aan beide kanten. We hebben het zelf afgedwongen, ook met een beetje geluk. Wij hielden het hoofd koel en het verschil tussen deze twee teams was miniem. We gaan deze derde titel even goed vieren vanavond!”

Ook trainer Arjan Taaij straalde van geluk. “Ik ben zo trots op mijn ploeg en blij voor iedereen die hier bij betrokken is en voor heel de stad. Succes is nooit vanzelfsprekend en we hebben er keihard voor moeten werken. Het hele seizoen door. Dat wordt hier beloond. De druk was groot, iedereen ging er vanuit dat wij het wel even zouden doen. De ploeg heeft vandaag vol strijd het mooie gevecht gewonnen.”

Foto: fotohoogendoorn.nl / Pim Waslander

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×