Na een spectaculaire beslissende wedstrijd mag Achterhoek Orion zich finalist in de eredivisie noemen. In Doetinchem verloor Orion met 2-3 van Draisma Dynamo, maar de twee sets waren genoeg om de tweede plek veilig te stellen. In de finale van de play-offs om het kampioenschap neemt Achterhoek Orion het weer op tegen Abiant Lycurgus.

Alles of niets in de allerlaatste speelronde in de kampioenspoule van de eredivisie. De opdracht was heel duidelijk voor de heren van Draisma Dynamo, een 0-3 of 1-3 overwinning in Doetinchem was essentieel. Dat maakte de Apeldoornse ploeg behoorlijk gretig.

Draisma Dynamo ging sterk van start in de allesbeslissende wedstrijd om een finaleplek. In de eerste set wist de ploeg uit Apeldoorn met een sterke service en goede side-out de druk constant op de thuisploeg te leggen. Achterhoek Orion wist geen antwoord te vinden en de eerste set eindigde in 22-25.

Ook in de tweede set was bekerwinnaar Draisma Dynamo de baas in het veld. Rik van Solkema was aanvallend en serverend uitstekend op dreef en Orion kwam niet onder de druk uit: 20-25 en daarmee 0-2. De derde set werd dus een cruciale voor de thuisploeg, Orion moest die winnen om in de race te blijven en zo geschiedde. Een veel fellere thuisploeg won de set met 25-18.

Beslissing

Wie gaat er tegen Abiant Lycurgus strijden om de titel, dat werd duidelijk in de allesbeslissende vierde set. Serverend liep het bij Dynamo veel minder en mede daardoor kon thuisploeg Orion het spel bepalen. Met uitblinker Joris Marcelis werd het verschil gemaakt, Orion won de vierde set met 25-21 en de spelers vielen elkaar dolblij in de armen.

De laatste set werd nog met 11-15 gewonnen door Draisma Dynamo, maar dat was slechts voor de statistieken. Dynamo droop teleurgesteld af en Achterhoek Orion vierde een feestje in de SaZa Topsporthal met het massaal aanwezige, enthousiaste thuispubliek.

De finale om de landstitel gaat dus ook in 2019 tussen regerend landskampioen Abiant Lycurgus en Achterhoek Orion. Voor het vierde jaar op rij gaan die twee teams uitvechten wie de beste van Nederland is. Dat gaan ze doen in een best-of-five serie. De eerste finalewedstrijd wordt zondag 21 april (eerste paasdag) gespeeld in Groningen.