De volleyballers van Achterhoek Orion hebben zondagmiddag voor een enorme stunt gezorgd door voor de tweede keer in de historie de landstitel te veroveren. De Doetinchemmers versloegen in een volgepakt MartiniPlaza (4000 toeschouwers) thuisfavoriet Abiant Lycurgus met 3-2, na een 2-0 achterstand. Lycurgus liet in de derde set vijf matchpoints onbenut.

Opstellingen:

Coach Arjan Taaij van de thuisploeg koos voor de volgende basisopstelling: Stijn Held (spelverdeler), Wytze Kooistra (diagonaal), Auke van de Kamp en Frits van Gestel (passer/lopers), Dennis Borst en Hossein Ghanbari (middens) en Erik van der Schaaf (libero).

Zijn collega van Achterhoek Orion, Martijn van Goeverden, schonk het vertrouwen aan: Pim Kamps (spelverdeler), Joris Marcelis (diagonaal), Peter Ogink en Shalev Saada (passer/lopers), Wessel Anker en Twan Wiltenburg (middens) en Rob Jorna (libero).

1e set: Foutloze start voor Abiant Lycurgus

In de eerste set nam thuisploeg Lycurgus direct het initiatief. Gesteund door het 4000 man sterke publiek namen de Groningers een 12-8 voorsprong na een ace van Dennis Borst. Coach Van Goeverden van Orion vluchtte in een time-out, maar zijn team kreeg ook hierna het gat niet meer gedicht.

De Doetinchemmers verkleinden het gat nog tot drie punten (21-18) toen ze dankzij libero Rob Jorna een prachtig punt wonnen, maar daar zou het bij blijven. Na een uitgeslagen bal van diagonaal Joris Marcelis ging de openingsset met 25-21 naar Lycurgus.

2e set: Lycurgus komt op 2-0 en kan titel ruiken

In set twee was het Orion dat furieus van start ging en een 6-10 voorsprong nam. Even snel als de voorsprong op het scorebord verscheen, verdween deze ook weer. Groningen kwam niet alleen snel langszij, maar draaide de verhoudingen ook volledig om: 17-13. In de slotfase van de set werd het nog spannend (22-20), maar uiteindelijk was het Lycurgiaan Auke van de Kamp die zijn team naar een 2-0 voorsprong sloeg: 25-22.

3e set: Houdini-act Achterhoek Orion

De derde set werd de spannendste van de avond. In de zenuwslopende slotfase kreeg Abiant Lycurgus maar liefst vijf ‘championship points’, vijf kansen om de titel op te eisen dus. Het veerkrachtige Orion werkte echter al deze matchpoints weg, en choqueerde het Groningse publiek door met 32-34 zelf de setwinst op te eisen. De Israëlische passer/loper Shalev Saada blonk uit aan Doetinchemse zijde.

4e set: Doetinchemmers dwingen vijfde set af

Comeback ploeg Orion bleef zich manifesteren met vechtvolleybal en trok ook de vierde set naar zich toe. De Achterhoekers wonnen de vierde doorgang met 23-25 dankzij een uitgeslagen smash van Auke van de Kamp en dwongen zo een vijfde set af.

5e set: Achterhoek Orion voor tweede keer in geschiedenis landskampioen

Net als in de hele finalereeks waren de verschillen in de vijfde set miniem. Tot 13-13 ging de stand gelijk op, maar het was Orion dat als eerste een matchpoint verdiende in de tiebreak: 13-14. Lycurgus werkte het eerste matchpoint weg, maar had even later geen antwoord meer op de daadkracht van Orion. Het was Joris Marcelis die in zijn allerlaatste wedstrijd als profvolleyballer het laatste punt scoorde (14-16), en zo een kroon zette op zijn prachtige carrière.