Active Living Orion pakt Supercup voor 3e keer in geschiedenis

Active Living Orion pakt Supercup voor 3e keer in geschiedenis

Het beloofde een spannende, spectaculaire strijd om de Supercup te worden en dat was het ook vandaag in Doetinchem. Draisma Dynamo pakte de leiding in sets tot twee keer toe, maar het was toch thuisploeg Active Living Orion dat voor de derde keer in haar clubhistorie de eerste prijs van het seizoen binnen sleepte: 3-2 (23-25, 25-18, 23-25, 26-24 en 15-13).

De thuisploeg begon vandaag met Jannes van der Ham, David Bes, Jelle Hilarius, Peter Ogink, Pim Kamps, Adam White en libero Rob Jorna aan de wedstrijd. Dynamo-coach Redbad Strikwerda startte met Jeroen Rauwerdink, Nico Manenschijn, Rik van Solkema, Freek de Weijer, Maikel van Zeist, Wessel Blom en libero Mats Kruiswijk.

1e set
Na twee Apeldoornse killblocks, gevolgd door een slim balletje van Rauwerdink via het Doetinchemse blok, had Dynamo een gat van vier punten geslagen (8-12). Op 10-17 haalde Orion coach Martijn van Goeverden zijn ploeg voor de tweede keer naar de kant, maar opnieuw was het volgende punt dankzij een effectief blok voor Draisma Dynamo (10-18). Orion knokte zich terug in de set en vond knap weer aansluiting (21-22), maar Dynamo hield de zenuwen in bedwang. Uiteindelijk maakte een foutserve van Bes een illustratief einde aan het eerste bedrijf, dat met 23-25 naar Dynamo ging.

2e set
De opening van de tweede set was opnieuw voor de mannen uit Apeldoorn (2-4, 4-6), maar bij zeven punten kwam Active Living Orion langszij. Tot 10-10 was het vervolgens stuivertje wisselen, waarna Active Living Orion drie punten op rij wist te scoren (11-10, 14-10). Een killblock van de voor Ogink ingebrachte Israëliër Saada bracht de set op 15-11 en die marge kwam nooit meer in gevaar. Active Living Orion trok de stand weer gelijk: 25-18. 

3e set
De langste rally van de wedstrijd tot dan toe leverde de thuisploeg haar vijfde punt in de derde set op (5-2), maar Draisma Dynamo vocht zich terug in de set en toen Van Solkema de bal hard binnensloeg, had Dynamo de leiding weer overgenomen (6-7). Het ging gelijk op tot 19-19, waarna een aanval van Manenschijn zorgde voor het eerste gaatje (19-21). Active Living Orion vond de aansluiting weer, maar een blok van Maikel van Zeist bracht de marge opnieuw op twee (21-23). Via het Doetinchemse blok sloeg Rauwerdink zijn ploeg even later weer op voorsprong in sets: 23-25.

4e set
Na een killblock van Rauwerdink leidt Draisma Dynamo in de 4e set (4-3), maar na twee fouten op rij aan Apeldoornse zijde zijn de rollen omgedraaid: 10-8. Even later smashte Rauwerdink zijn ploeg weer op gelijke hoogte (12-12), maar Orion bleef aan de goede zijde van de score (15-13, 16-15). Met een snelle aanval bracht Manenschijn Dynamo weer langszij op 16-16 en toen Saada even later de bal buiten de lijnen sloeg, was de marge weer twee in het voordeel van Dynamo ( 18-20). Strikwerda’s team hield die leiding vast tot zijn ploeg met een rake klap op gelijke hoogte bracht (23-23). Kamps serveerde in het net, waarmee hij Dynamo op matchpoint bracht (24-23). Twee punten later stond Orion echter dankzij een vernietigende klap van White op setpoint, dat hij zelf met een ace direct verzilverde: 26-24.

5e set
In de beslissende set ging Dynamo aan de leiding na een servicepunt van Manenschijn (2-3), maar toen Van der Ham even later twee punten op rij scoorde, leidde de thuisploeg weer (5-4). Een ace van Saada, gevolgd door een netfout van Dynamo bracht de thuisploeg opnieuw op voorsprong (8-6), maar Manenschijn sloeg zijn ploeg weer op gelijke hoogte: 10-10. Nadat Hilarius 13-11 binnen de lijnen sloeg, haalde Strikwerda zijn ploeg even naar de kant. Een geblokte smash bracht de thuisploeg op matchpoint (14-12), dat in tweede instantie werd verzilverd door Saada: 15-13.

Reacties Martijn van Goeverden en Pim Kamps:

Winnend coach Martijn van Goeverden was naar eigen zeggen tactisch verkeerd begonnen: “We wilden vooral inzetten op de pipe en buitenaanval, maar kwamen zo totaal niet in ons ritme. Dat hebben we dus snel omgegooid, ook het midden ging goed meedoen, die variatie hielp ons aan de Supercup.” Dat zijn ploeg veel fout serveerde, weet de coach niet aan het begin van het seizoen: “We hebben er veel op getraind. Doordat regelmatig veel services fout gingen, kon Dynamo telkens weer aanhaken. Maar goed, dat ging bij hen eigenlijk net zo.”  

De uitstekende spelende spelverdeler en aanvoerder van Active Living Orion, Pim Kamps, vond het een hele spannende wedstrijd: “Je ziet dat beide teams nog zoekende zijn. Nog niet alles loopt perfect, maar de strijd en felheid was er aan beide kanten. Met zeven nieuwe spelers ben ik tevreden over het basisniveau dat we vandaag hebben neergezet. Dynamo kende minder wisselingen in het team, maar heeft met Jeroen Rauwerdink duidelijk aan kwaliteit gewonnen.” Kamps kijkt uit naar de rest van het seizoen: “Deze prijs smaakt naar meer. We hebben vier sterke teams in de Eredivisie, we gaan zien wie dit jaar de sterkste zal zijn.”

Foto: Rudy Biekart

Bekijk ook eens

Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×