De Nederlandse koploper van de Eredivisie heeft donderdagavond geen enkele moeite gehad met de Zwitserse tegenstander TSV Jona in de CEV Cup. Het eerste duel in de 16e finale werd met 3-0 (25-16, 25-18, 25-20) gewonnen. Met die uitslag zet Orion zichzelf op pole position voor een treffen met Europese grootmacht Zenit Kazan in de volgende ronde.

Orion liet er in de eigen SaZa topsporthal geen gras over groeien, in no-time liep de ploeg van coach Dirk Sparidans uit naar een 10-3 voorsprong. Spelverdeler Stijn Held kon zijn aanvallers naar hartenlust bedienen, drie van hen (Adam White, Joonas Jokela en Tijmen Laane) wisten vijf punten te scoren in de openingsset. Aan service was Orion ongenaakbaar, maar liefst vijf aces kreeg Jona om de oren. De set ging met 25-16 naar de Nederlandse formatie.

In de tweede set zakte de dadendrang van Orion iets, het hoge aanvalspercentage uit de eerste set (78%) werd niet meer gehaald, maar met 63% was het nog steeds aanzienlijk te noemen. Vijf blocks brachten een groot verschil en White en Jokela produceerden ieder opnieuw vijf punten. Met 25-18 ging ook de tweede set naar de ploeg uit Doetinchem.

De derde set gaf Jona meer gas, vooral Anton Menner deed met 8 punten een flinke duit in de zak. Maar de Zwitsers waren wederom niet opgewassen tegen het hoge aanvalspercentage van Orion (76%). Het waren nu White en Laane die vijf punten maakten, Jokela bleef steken op vier. Na slechts 68 minuten spelen was ook de derde set binnen (25-20) en was de wedstrijd voorbij.

Adam White werd topscorer met 15 punten. In totaal sloeg Orion acht aces en pakte het 10 blocks. Door de 3-0 zege lonkt in de volgende ronde een dubbele ontmoeting met Europese grootmacht Zenit Kazan. De zesvoudig winnaar van de Champions League moet de twee ontmoetingen met het Oostenrijkse SK Zadruga AICH/DOB volgende week nog spelen, maar het lijkt op voorhand een formaliteit.

Orion zal volgende week donderdag in Zwitserland twee sets moeten winnen om zich te verzekeren van een plek bij de laatste zestien.

Foto: CEV/Frits Bleeker

Bekijk ook eens

Facebook Twitter WhatsApp LinkedIn
Je maakt gebruik van een verouderde browser!

Update je browser om deze website correct weer te geven. Update mijn browser nu

×