Avital Selinger heeft bij de Nevobo aangegeven dat hij stopt als bondscoach van het Nederlands vrouwenvolleybalteam. De 63-jarige oefenmeester heeft zijn contract, dat liep tot en met het recent gespeelde wereldkampioenschap, uitgediend. Selinger combineerde het bondscoachschap met de functie van talentcoach, en blijft actief op Papendal in de opleiding.

Avital Selinger1

Tweede termijn als bondscoach Oranje vrouwen

Op 20 november 2020 werd Avital Selinger voor de tweede keer aangesteld als bondscoach van de Nederlandse volleybalsters. De voormalig spelverdeler van het Nederlands herenteam was eerder bondscoach van de Oranje vrouwen tussen 2004 en 2011. In die periode pakte de ploeg goud op de World Grand Prix (2007) en zilver op het EK (2009).

2021: goed optreden in Volleyball Nations League en op EK

In januari 2020 had Oranje zich onder leiding van de Italiaanse bondscoach Giovanni Caprara niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen van Tokio. Vanwege corona was er de rest van dat kalenderjaar geen wedstrijdprogramma voor het nationaal team, waardoor de eerste interlands pas weer in 2021 gespeeld werden.

Oranje won in de Volleyball Nations League van 2021 in Rimini van België, Rusland, Thailand, Servië, Japan, Polen, Canada, Italië en Zuid-Korea en eindigde daarmee op een verdienstelijke zevende plaats.

Op het EK van 2021 in Roemenië, Bulgarije, Servië en Kroatië eindigde Nederland als vierde, achter Turkije (brons), Servië (zilver) en Italië (goud).

2022: lastige voorbereiding op WK in eigen land

Dit jaar stond volledig in het teken van het WK in eigen land, het allergrootste volleybalevenement ooit georganiseerd op Nederlandse bodem.

De aanloop naar het WK verliep niet bepaald vlekkeloos. Robin de Kruijf en Yvon Beliën, die jarenlang in de basis speelden op het midden, maakten in februari bekend te stoppen bij het Nederlands team. De Kruijf en Beliën hadden de interlandzomer van 2021 al rust genomen, en besloten in de winter om definitief te stoppen bij Oranje.

Toen Oranje op 1 juni begon aan de Volleyball Nations League kon Selinger om uiteenlopende redenen niet beschikken over Nika Daalderop, Anne Buijs en Laura Dijkema. Buijs en Dijkema zouden gedurende de VNL instromen, maar Daalderop moest vanwege een blessure het hele toernooi missen en zou pas een week voor het WK haar eerste volledige wedstrijd spelen.

Op het WK in Nederland trok Oranje tienduizenden mensen naar het Gelredome (Arnhem) en Ahoy (Rotterdam), maar wist het haar doelstelling, het halen van de kwartfinale, niet te bereiken. Na drie solide zeges op Kenia, Kameroen en Puerto Rico ging Nederland in de eerste poulefase met 1-3 onderuit tegen België, een cruciaal verlies, want hiermee ging een goede uitgangspositie voor de tweede poulefase verloren. In de laatste wedstrijd uit de eerste poulefase tegen Europees Kampioen Italië speelde Oranje bij vlagen weer op hoog niveau, al ging de wedstrijd wel verloren.

In de tweede poulefase won Nederland met uitstekend volleybal van Argentinië, en speelde het team van Selinger een prachtige, maar ook uitputtende wedstrijd op hoog niveau tegen China, die nipt met 3-2 verloren ging. Daags na de ruim 2 uur durende titanenstrijd tegen China moest Oranje alweer aantreden tegen het uitgeruste Brazilië, dat Nederland haarfijn had ontleed en met 3-0 versloeg. In de laatste WK-wedstrijd was grootmacht Japan met 3-0 te sterk. Meerdere stunts tegen deze hoger geplaatste landen waren nodig geweest om de laatste acht te bereiken, en dat zat er, ondanks de massale ondersteuning van het Nederlandse publiek, niet in.

Nieuwe speelsters ingepast

Bij zijn aanstelling in 2020 door toenmalig technisch directeur Joop Alberda, had Selinger de opdracht meegekregen om een versnelling aan te brengen in de ontwikkeling van een aantal Nederlandse talenten, om ze aansluiting te laten vinden bij het nationaal team. Na het stoppen van sterkhouders als Lonneke Sloetjes, en later Robin de Kruijf, Yvon Beliën en Maret Grothues, was het namelijk zaak om te gaan bouwen aan een nieuwe generatie Nederlandse topspeelsters.

Elles Dambrink, Fleur Savelkoel, Jolien Knollema en Florien Reesink haalden alle vier de WK-selectie en mogen als exponenten worden gezien van het versnelde opleidingstraject.

Avital Selinger2

Oranje kansrijk om Olympische Spelen van Parijs te halen

Met een twaalfde plaats op de wereldranglijst is Oranje bovendien nog volop in de race om zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs in 2024. Om zich voor Parijs te kwalificeren zal Nederland volgend jaar een ticket moeten opeisen op het OKT, of zich voor juni 2024 nog enkele posities moeten verbeteren op de wereldranglijst, hetgeen een haalbaar doel is.

De Nevobo gaat op zoek naar een opvolger voor Avital Selinger.

Reactie Avital Selinger:

“De uitdaging die ik eind 2020 met het team en de staf ben aangegaan was groot, en ik heb ervan genoten. Het fundament voor de lange termijn is gelegd, en ik keer terug naar de opleiding. Het is belangrijk voor de continuïteit van het vrouwenteam dat we blijven investeren in het opleiden van nieuwe speelsters. De opdracht die ik heb gekregen liep tot en met het WK, en voor mij is het nu genoeg geweest.”

Reactie technisch directeur Herman Meppelink:

“De Nevobo bedankt Avital voor het werk dat hij gedurende de laatste twee seizoenen voor het nationaal damesteam heeft gedaan. Hoewel het resultaat op het WK niet was wat we hoopten, is er in de periode daarvoor wel de basis gelegd voor een verjongd nationaal team dat een reële kans maakt op kwalificatie voor de Olympische Spelen in Parijs. Ook voor de jaren daarna staat er voldoende talent in de startblokken.”

Foto: fotohoogendoorn.nl

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn