De jonge Stefan Boermans en Yorick de Groot leveren op hun eerste Europees kampioenschap in Wenen een topprestatie, ze hebben zich met een 2-0 zege op de Polen Kantor / Losiak geplaatst voor de finale. Daarin spelen ze om 17.45 uur tegen olympisch kampioen Mol / Sørum uit Noorwegen die in de andere halve finale nipt Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wisten te verslaan.

Net als bij Katja Stam en Raïsa Schoon is dit het tweede seizoen dat Stefan Boermans en Yorick de Groot samen spelen. Vorig jaar wonnen ze alle eredivisietoernooien waaraan ze meededen, sinds dit seizoen spelen ze op de World Tour en hebben ze twee vijfde plaatsen behaald en het laatste viersterrentoernooi in het Zwitserse Gstaad gewonnen. Daarna wonnen ze de Eredivisie Beach in Tilburg en werden Nederlands kampioen King of the Court. Ze zijn gearriveerd in de wereldtop.

Set 1
In de ene ontmoeting die Boermans en De Groot tot nu toe speelden tegen Piotr Kantor en Bartosz Losiak werd met 2-0 verloren, de zinnen waren gezet op revanche in de halve finale op het EK. Na een wat wiebelig begin waarin een paar ballen net uit vielen en geen druk met de service konden zetten, trokken de Nederlanders de stand met vier punten op rij naar hun voordeel (11-10). Toch liepen de Polen uit naar 16-19 en leken zij op weg naar de setwinst.

Maar niets bleek minder waar. Yorick de Groot verdedigde enkele keren geweldig en kon het daarna in transitie afmaken met zeer bekeken ballen. Met een blok van Stefan Boermans kwamen de mannen van Beachvolleybal Team Nederland op setpoint bij 20-19. Na wederom een prachtige verdediging van De Groot maakte de Sliedrechter het meteen af: 21-19.

Set 2
In de tweede set trokken de Nederlanders de lijn door, tot het moment dat Stefan Boermans er 8-4 van maakte met zijn blok. Piotr Kantor kwam onder het net door en raakte de knie van Boermans, die daardoor met gestrekt been landde. Een van pijn vertrokken gezicht bij Boermans en de gedachte dat zijn toernooi voorbij was. Tijdens de medische time-out liet hij zijn tranen de vrije loop gaan. Gelukkig konden fysiotherapeut Marcel Bakker en de toernooiarts Boermans oplappen en vervolgde hij de wedstrijd.

Blessurebehandeling Boermans EK CEV

En hoe! Van de vier punten daarna scoorde hij er drie. Boermans en De Groot boetten niets in aan overtuiging en gaven de Polen geen kans meer. Op het tweede matchpoint was het Yorick de Groot die genadeloos toesloeg. Met 21-10 droogden ze de Polen af.

Finale
In de finale om 17.45 uur nemen ze het op tegen de drievoudig Europees kampioenen en de recente winnaars van de Olympische Spelen, de Beachvolley Vikings Anders Mol en Christian Sørum. Het is de eerste keer dat beide teams elkaar treffen. De wedstrijd is live te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu. Ook kun je de wedstrijd volgen op EuroVolley.tv (€ 2,99).

Brouwer / Meeuwsen voor brons
Het had weinig gescheeld of er was een Nederlandse finale geweest in Wenen. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen de eerste set met 21-17 van Mol en Sørum, maar konden de uitstekende vorm niet doortrekken.

In de tweede set was het de opslag van Anders Mol die de Nederlanders dwarszat, hij sloeg drie aces. Met 17-21 trokken de Noren de stand gelijk.

In de tiebreak liepen de Noren uit naar 10-14, maar gedaan was het nog niet. Robert Meeuwsen ramde de 11-14 binnen en vervolgens haalde Alexander Brouwer vol uit vanaf de servicelijn met een ace. Ook het derde matchpoint ging verloren voor de Vikings, maar op hun vierde sloegen ze toe: Anders Mol omspeelde het blok van Meeuwsen met een cutshot.

Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen spelen hun elfde Europees kampioenschap samen, tien jaar geleden behaalden ze in Kristiansand de 5e plaats. Er volgden nog drie vijfde plaatsen, twee vierde en in 2017 op het strand van Jurmala, Letland wonnen ze brons. Die prestatie kunnen ze nu herhalen, om 16.30 uur spelen ze tegen Kantor / Losiak. Ook die wedstrijd is te zien op Ziggo kanaal 13 en Ziggo Sport Docu, of EuroVolley.tv.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn