Stefan Boermans en Yorick de Groot hebben brons veroverd op het Elite 16-toernooi in João Pessoa, Brazilië. In de bronzen finale wonnen ze met 2-0 (21-15, 21-19) van het Braziliaanse koppel George/Andre.

Stefan Boermans en Yorick de Groot verloren de halve finale eerder vandaag met 2-0 (21-15, 21-15) van de Italiaanse Cottafava/Nicolai en dus was brons het maximaal haalbare voor de Nederlanders. Het Braziliaanse koppel George/Andre verloor de andere halve finale met 2-0 (18-21, 18-21) van Europees kampioenen Åhman/Hellvig.

De Braziliaanse toeschouwers op de tribune lieten luidkeels van zich horen, maar dit bracht Boermans en De Groot niet van de wijs. In de openingsset van de bronzen finale hadden ze al snel een voorsprong in handen. Na twee opeenvolgende aces van Boermans stond het 5-10. Ondanks een time-out van de Brazilianen bleef de voorsprong groeien, en na een aanvalspunt van De Groot prijkten er zes setpunten op het scorebord. Hoewel een servicefout van Boermans de Braziliaanse fans een sprankje hoop gaf, maakte een foute service van George een einde aan de set: 21-15.

Boermans en De Groot liepen aan het begin van de tweede set uit naar 4-1, maar Andre drukte zijn stempel op de wedstrijd door meerdere aanvallen van de Nederlanders te stoppen. Zijn vierde blok van de set gaf de Brazilianen een voorsprong van twee punten (9-11), en even later vergrootte hij het gat naar vier punten (10-14). Maar de Brazilianen zagen hun voorsprong ook weer verdwijnen. Nederland kwam terug tot 16-16, en na een blok van Boermans was het voordeel weer voor Nederland. Na opnieuw een killblock van Boermans, zijn achtste van de wedstrijd, stonden er drie matchpoints op het scorebord. Twee werden er weggewerkt, maar na een time-out, haalde Nederland de overwinning alsnog binnen.

Het is de tweede Beach Pro Tour medaille van het seizoen voor Boermans en De Groot, die eerder dit jaar tweede werden op het Challenge toernooi in La Paz, Mexico. Deze medaille betekent niet alleen een eerste podiumplaats op een Elite 16-toernooi, maar ook belangrijke punten voor de Olympische kwalificatie. Deze prestatie levert het koppel namelijk 1000 punten op voor de wereldranglijst.