De Nederlandse mannen treffen vandaag op het olympisch kwalificatietoernooi in Berlijn een Bulgarije dat in goede vorm steekt. Gisteren wonnen de Bulgaren in een felle vijfsetter van Frankrijk, dat op de openingsdag Servië nog met 3-0 afdroogde. De spanning zit volop in Poule B, lukt het vandaag om aan te haken in de strijd? Om 14.00 uur staan Nederland en Bulgarije tegenover elkaar, de wedstrijd wordt live uitgezonden op Ziggo Sport.

Bulgarije heeft al jaren een ploeg die met alle grote teams mee kan, maar de stabiliteit ontbreekt om het op elk moment te doen. Sterke aanvallers die vooral hoog en hard slaan. Ze leveren veel servicegeweld, maar daar valt bij aan te tekenen dat ze over een dun lijntje lopen. Soms valt alles de goede kant op, soms wil het een wedstrijd helemaal niet lukken.

Ook de mannen van Oranje kennen die dynamiek. De vorm van de dag zal tegen Bulgarije bepalend zijn hoe de wedstrijd verloopt. Het verleden biedt de Lange Mannen weinig houvast, van de laatste acht ontmoetingen op een groot toernooi won Bulgarije er zeven. Wat wel in het voordeel van Nederland spreekt is dat de laatste keer dat beide landen elkaar troffen op een Europees olympisch kwalificatietoernooi Oranje er met de zege vandoor ging (3-1 in 2000). De laatste resultaten op grote toernooien zijn ook in het voordeel van Nederland. Op het WK van 2018 werd Bulgarije 11e (Nederland 8e) en op het EK 2019 werden ze ook 11e (Nederland 10e).

De grote man bij de Bulgaren is Tsvetan Sokolov, de diagonaal van Zenit Kazan sloeg gisteren tegen Frankrijk 23 punten binnen met een aanvalspercentage van 53%. Hij won afgelopen jaar met de Italiaanse kampioen Civitanova nog de Champions League. Viktor Yosifov is een belangrijke middenblokkeerder, hij maakte eigenhandig al vijf directe punten met zijn hoge blokkering. Martin Atanasov was gisteren in de laatste drie sets voor de Bulgaren van doorslaggevend belang, hij maakte 65% van zijn aanvallen aan de buitenkant en was goed voor 15 punten. 

Bekijk hieronder de hoogtepunten van de wedstrijd tussen Bulgarije en Frankrijk.

De wedstrijd tussen Nederland en Bulgarije is de enige uit Poule B die vandaag wordt gespeeld. Ziggo Sport zendt vanaf 13.50 uur de wedstrijd live uit op kanaal 14 en Select. Ook is de wedstrijd te streamen via Ziggo Pay per View en EuroVolley.tv. Bij de NOS zijn samenvattingen te zien in haar Studio Sport-uitzendingen.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn