In de rubriek ‘Champions call’ bellen we na iedere speelronde met een landgenoot die actief is op het hoogste volleybalpodium. Dit keer... niemand minder dan Nika Daalderop van Allianz Vero Volley Milano.

We spreken Nika de dag na de Champions Leagueoverwinst tegen Jedinstvo Stara Pazova. Ze zit in de auto van haar appartement in Monza naar een shopping mall ergens onder de rook van Milaan.

Hoe bevalt het leven in Italië?

Goed! Ik heb het erg naar mijn zin. Het is fijn om weer wat dichter bij huis te spelen. Ik heb al best wat bezoek gehad. Dat is een verschil ten opzichte van vorig jaar. Toen speelde ik bij VakifBank in Istanboel en kwamen voornamelijk mijn ouders en zus op bezoek. Nu is het voor andere familieleden en vrienden makkelijker om even langs te komen. Dat is prettig!

Wat heb je het meest gemist aan Italië?

Het eten! Ik kan heel erg genieten van lekkere aperitivootjes. De Italiaanse levensstijl spreekt mij erg aan. Ik woon nu in een appartementje in Monza. We spelen weliswaar zeventig procent van onze wedstrijd in Milaan, maar we trainen altijd in Monza. Ik woon tien minuutjes van de hal. Dichtbij het centrum. Monza is een leuk stadje. Er zijn verrassend veel leuke eettentjes.

Hoe is het om weer terug te zijn in de Italiaanse competitie?

Ik vind de Italiaanse competitie heel leuk. Het niveau van de ploegen ontloopt elkaar niet veel. Ook tegen de op papier ‘mindere’ teams moet je scherp zijn. We staan op dit moment op plek twee in de Serie A. Vijf punten achter het Conegliano van Robin (de Kruijf). Dat is de enige ploeg waar we dit seizoen van hebben verloren (zowel in de Supercup als competitie).

Hoe kijk jij naar jullie spel?

In het begin van het seizoen liep ons spel nog wat stroef. We hadden vrij veel nieuwe speelsters dus het was zoeken naar de juiste afstemming. Afgelopen weken hebben we een goede flow te pakken. Na de overwinning tegen VakifBank merkte je dat er wat spanning van ons afviel. We werden wat relaxter. De afgelopen twee wedstrijden waren daardoor iets moeizamer.

Hoe heb jij de wedstrijd tegen VakifBank beleefd?

Het was voor: Kara (Bajema), Paola (Egonu) en mij een weerzien met veel bekenden. Vorig seizoen speelden we alle drie nog bij VakifBank. Het was heel leuk om voor even terug te zijn. De verwachting was dat het een moeilijke wedstrijd zou worden, maar uiteindelijk werd het een snelle 3-0 overwinning. We hebben de hele wedstrijd de controle in handen gehad.

Hoe werd jij ontvangen bij VakifBank?

Alle mensen die bij de club werken zijn zo lief. Ze ontvingen ons met open armen. De technische staf van VakifBank is vrijwel ongewijzigd. En er spelen vanzelfsprekend veel meiden met wie ik vorig seizoen heb samengespeeld. Het was erg leuk om die weer te zien. Als ‘buitenlanders’ hadden we een hechte band. Het was dus extra leuk om Gabi en Chiaka Ogbogu weer te spreken.

Sinds dit seizoen speelt mede-international de Sarah van Aalen bij VakifBank. Heb jij met haar gesproken over de club?

Voordat ze naar Istanboel ging hebben we veel over de club gesproken. Daar heeft ze volgens mij best wat aan gehad. Ook nu hebben we nog regelmatig contact. Ik wil niet voor haar spreken, maar ik krijg de indruk dat ze het naar haar zin heeft.

De wedstrijddag tegen VakifBank vierde jij jouw 25ste verjaardag, hoe was dat?

Leuk! Ik ben eigenlijk nooit op een wedstrijddag jarig. Althans de laatste jaren niet. Het was leuk om na de wedstrijd mijn verjaardag te kunnen vieren met mijn ploeggenoten. We vlogen de volgende ochtend vrij vroeg terug dus het is niet heel laat geworden, maar we zijn lekker uiteten geweest en hebben een drankje gedaan. Dan helpt het dat je de stad goed kent.

Jullie zijn dit seizoen nog ongeslagen in de Champions League (4 uit 4) wat zegt dat?

Dat is natuurlijk een super goede start. We willen graag eerste in de poule worden. In dat geval kwalificeren we ons direct voor de kwartfinale. Dat scheelt weer een wedstrijd in de tussenronde (play-offs). Met ons drukke schema is dat geen overbodige luxe. We liggen goed op koers!

In hoeverre kijk je naar de wedstrijden van landgenoten?

Ik kijk niet heel veel volleybal in mijn vrije tijd, maar als Nederlanders spelen vind ik het zo nu en dan wel leuk om te kijken. Laatst heb ik de wedstrijd tussen Conegliano en Stuttgart gekeken. Dat was efficiënt want dan heb je direct vijf landgenoten te pakken. Vaak moet ik zelf spelen en ik ben niet zo van het terugkijken van wedstrijden. Dan kijk ik liever naar een film of serie.

Tot slot. Ga je nog met een speciale opdracht naar de shopping mall?

Nou, 18 december is Paolo (Egonu) jarig. Zij organiseert een feest waar iedereen in het wit moet komen. Noem het een winterthema. Dus ik ga op zoek naar een witte partyoutfit!

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn