Morgen staan Nika Daalderop en Robin de Kruijf tegenover elkaar in de volledig Italiaanse finale van de Champions League tussen Carraro Imoco Conegliano en Allianz Vero Volley Milano. Voor international Daalderop kan het de tweede keer op een rij worden dat ze de meest begeerde clubtrofee boven haar hoofd mag tillen. De finale (19.00 uur) is gratis te zien via onze site, net als de finale bij de mannen.

De finale wordt in het Turkse Antalya gespeeld. Vorig jaar won Daalderop (25) met haar Turkse club VakifBank een volledig Turkse finale in Italië, al was haar aandeel daarin gering. De passer/loper was dat seizoen lange tijd geblesseerd en toen ze was hersteld, draaide de ploeg van Giovanni Guidetti zo goed, dat een plek in de basis er niet meer inzat.

Dit jaar voelt Daalderop (foto onder) zich beter op haar plek bij Allianz Vero Volley Milano, waar niet alleen na vorig seizoen de Nederlandse vanuit Turkije naartoe verhuisde maar ook de Italiaanse topspeelster Paola Egonu, in de voorbije jaren al drie keer uitgeroepen tot Most Valuable Player (MVP) van de CEV Champions League.

Staat van dienst

Niettemin is de tegenstander in de finale, Carraro Imoco Conegliano, favoriet. De club van de Nederlandse Robin de Kruijf (32) kroonde zich dit seizoen ook al tot kampioen van Italië. Volley Milano werd al in de aanloop naar de play-off-finale in eigen land uitgeschakeld door Scandicci, dat op haar beurt de strijd om de landstitel van De Kruijf c.s. verloor.

De statistieken spreken duidelijk in het voordeel van Conegliano. De ploeg won niet alleen alle tien Europese wedstrijden voorafgaande aan de finale, maar zegevierde ook in de laatste zes ontmoetingen met Volley Milano (slechts vijf sets verloren) en in 13 van de laatste 15!

Het team van coach Daniele Santarelli verloor in de Italiaanse competitie dit seizoen slechts twee van de 49 wedstrijden. De twee verloren wedstrijden waren vijfsetters.

Nika

MVP

De Kruijf, die er in 2021 voor koos om haar interlandcarrière op een lager pitje te zetten en die uiteindelijk te beëindigen, heeft een imposante staat van dienst opgebouwd in het clubvolleybal.

De middenaanvalster speelt vanaf 2016 bij Conegliano, dat al jaren meedraait in de Italiaanse en Europese top. Dit seizoen is de Zweedse Isabelle Haak daar de onbetwiste ster. De diagonaalspeelster werd niet alleen verkozen tot beste speelster van de competitie en was volgens de cijfers ook overduidelijk de beste diagonaalspeelster/aanvalster. Naast de Kruijf en Haak vervullen ook de Amerikaanse speelsters Kathryn Plummer en Kelsey Robinson-Cook een belangrijke rol bij de club uit het stadje boven Venetië.

Verjaardag

In de halve finale van de Champions League rekende Conegliano af met het Turkse Dynavit Istanbul. Milano schakelde eveneens een club uit Istanboel uit: Fenerbahçe.

Conegliano veroverde ‘slechts’ één keer de Champions League, in 2021. Daar staan drie verloren finales tegenover.
Voor De Kruijf, die er in 2021 dus ook bij was, kan morgen een tweede overwinning in de Champions League extra speciaal zijn. De finale wordt namelijk op haar 33ste verjaardag gespeeld.

De wedstrijd begint zondag 5 mei om 19.00 uur Nederlandse tijd en is gratis te zien via volleybal.nl/livestreams. Daarvoor wordt de CEV Champions League finale bij de mannen tussen het Poolse Jastrzebski Węgiel en het Italiaanse Trentino Itas gespeeld. Ook die wedstrijd (16.00 uur) is via deze pagina te zien.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn