Passer/loper Dick Kooy komt vanaf heden niet meer uit voor het Nederlands volleybalteam. De speler van het Turkse Halkbank Ankara heeft een Italiaans paspoort aangevraagd om makkelijker te kunnen uitkomen in de competitie van zijn tweede vaderland. Kooy speelde tussen 2008 en 2016 103 interlands voor Oranje.

Dick Kooy (28 jaar) speelde jarenlang in de Italiaanse competitie bij Modena en Macerata alvorens hij via Polen in Turkije belandde. De in Baarn geboren volleyballer is getrouwd met een Italiaanse en bezit een huis in Milaan. Kooy wil het liefst weer in Italië gaan spelen en zich daar permanent vestigen. Om die reden heeft hij een Italiaans paspoort aangevraagd.

Kooy legt uit waarom: “Ik ben de laatste jaren twaalf maanden per jaar van huis geweest en dat wil ik niet meer. Ik heb de wens mij snel permanent te gaan vestigen in Italië, niet alleen vanwege het volleybal, maar vooral vanwege mijn privéleven.”

De Italiaanse competitie kent een zogenaamde ‘buitenlanderregel’, waarmee het aantal buitenlandse spelers per team wordt beperkt. Met een Italiaans paspoort wordt het daarom voor Kooy gemakkelijker om in de A1 terug te keren. Wanneer hij als Italiaan in de Italiaanse competitie speelt, mag hij niet meer uitkomen voor het Nederlands team.

Theoretisch zou Kooy na een wachttijd van twee jaar ook kunnen uitkomen voor het Italiaanse nationale team. Of hij daadwerkelijk ooit zal spelen voor de Azzurri is maar de vraag. “Daar kan ik nu nog weinig over zeggen, omdat twee jaar een lange periode is”, aldus Kooy. “Het zal ervan afhangen hoe goed ik dan nog ben of dat een serieuze optie is.”

Kooy zegt altijd met plezier te hebben gespeeld in Oranje. “Ik denk dat de organisatie op Papendal met Gido Vermeulen en Ron Zwerver momenteel erg goed staat”, besluit Kooy. “Voor mij is echter nu het moment gekomen om te kiezen voor mijn privéleven.”

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn