Op hun eerste Europees kampioenschap bij de senioren zijn Katja Stam en Raïsa Schoon als tweede geëindigd. Na een prachtig toernooi waarin ze van menig hoger geplaatst team wisten te winnen, waren de Zwitserse Nina Betschart en Tanja Hüberli in de finale met 15-21, 12-21 te sterk.

De Nederlandse vrouwen speelden slechts een keer eerder tegen Betschart en Hüberli, tijdens de door Nederland gewonnen Nations Clash in Düsseldorf in februari waren Stam en Schoon met 2-0 te sterk. Betschart en Hüberli stonden een keer eerder in een EK-finale, in 2018 waren in Den Haag Sanne Keizer en Madelein Meppelink in twee sets de betere.

Set 1
De Nederlandse vrouwen kenden een zenuwachtig begin van hun eerste EK-finale, maar na een punt of 10 waren die wel gezakt en konden ze vrijuit gaan spelen. Ze maakten 9-9, maar op dat moment blesseerde Katja Stam zich bij het blok aan de duim van haar linker hand, haar slagarm. Ze pakte een brace van de kant en kon de wedstrijd vervolgen, maar sloeg daarna wel twee keer in het Zwitserse blok van Tanja Hüberli. Na de technische time-out (9-12) wonnen de Nederlandse vrouwen de eerste twee punten, maar dichter dan tot op 1 punt kwamen ze niet. Betschart sloeg twee aces en Hüberli zette haar team met een blok op Stam op setpoint bij 15-20. Ze sloegen direct toe: 15-21.

Set 2
De Zwitserse vrouwen trokken hun tactiek door in de tweede set en bleven Katja Stam bestoken met hun opslag. Het lukte de Nederlandsen niet om onder de druk uit te komen, ook als ze tot een goede aanval kwamen was er telkens Nina Betschart die er verdedigend goed bij zat. Ze liepen uit naar 6-13. Stam en Schoon sputterden nog een paar keer tegen, maar de Zwitsersen speelden het gedecideerd uit. Met een uitgeslagen service van Raïsa Schoon was de winst daar voor Nina Betschart en Tanja Hüberli: 12-21.

Zilveren medaille op eerste EK Senioren
Het jonge Nederlandse duo kan terugkijken op een mooi toernooi. De eerste wedstrijd werd verloren, maar vijf winstpartijen daarna leverde een finaleplek op. Beide dames stonden voor het eerst op een Europees Kampioenschap, een zilveren medaille is dus zeker iets waar Katja Stam & Raïsa Schoon trots op kunnen zijn.

Foto: CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn