Vanavond (dinsdag 7 november) gaat de hoofdfase van de Champions League bij de dames van start. In vijf poules wordt - in eerste instantie - gestreden om een plek in de kwartfinale van het meest prestigieuze clubtoernooi. Vanzelfsprekend zijn ook een aantal landgenotes actief op het hoogste volleybalpodium.

Poule A

In poule A komen we direct twee landgenotes tegen. Nika Daalderop maakte deze zomer de overstap van Turkije naar Vero Volley. Superster Paola Egonu, met 275 punten de topscorer van de vorige editie van de Champions League, legde exact dezelfde route af. In de groepsfase nemen Daalderop en Egonu het onder meer op tegen hun oude werkgever en regerend Champions Leaguewinnaar VakifBank. Daar speelt de Servische buitenaanvalster Bianka Buša die de omgekeerde route (van Vero Volley naar VakifBank) bewandelde.

De Turkse prijzenmagneet heeft met de komst van setter Sarah van Aalen dit seizoen opnieuw een Nederlands tintje. VakifBank gaat dit seizoen op voor hun zevende Champions League-titel. De groep wordt gecomplementeerd door Volley Mulhouse Alsace – dat de laatste twee edities op de derde plek in de groep eindigde – en debutant Jedinstvo Stara Pazova uit Servië.

Eerste wedstrijden poule A

Woensdag 8/1121.30 uurVakifBank - Volley Mulhouse Alsace
Donderdag 9/1120.00 uurAllianz Vero Volley - Jedinstvo Stara Pazova


Poule B

Ook in poule B treffen een ploeg uit Turkije en een ploeg uit Italië elkaar. Eczacibasi Dynavit uit Istanboel verloor vorig jaar in de finale van VakifBank. De ploeg van superdiagonaal Tijana Bošković zal gebrand zijn op revanche. Ook in de Turkse competitie eindigde Eczacibasi Dynavit afgelopen seizoen op de tweede plek. Net als in poule A, zien we ook in poule B kruisverbanden. Zo maakte de ervaren Servische setter Maja Ognjenović de overstap van Eczacibasi naar Scandicci.

En laat die ploeg nou ook net in poule B zijn ingedeeld. Savino Del Bene Scandicci is bezig aan een sterke opmars. In 2022 wonnen ze de CEV Challenge Cup in 2022. Vorig seizoen mocht de ploeg de CEV Cup omhooghouden na een 3-0 overwinning op het Roemeense Alba Blaj. De groep wordt vervolmaakt met het Hongaarse Vasas Óbuda en Maritza Plovdiv uit Bulgarije.

Eerste wedstrijden poule B

Woensdag 8/1121.00 uurEczacibasi Dynavit - Vasas Óbuda
Woensdag 8/1120.00 uurSavino Del Bene Scandicci - Maritza Plovdiv


Poule C

In poule C treffen we de laatste Turkse ploeg. En niet de minste. Fenerbahce Opet Istanbul is de regerend landkampioen van Turkije en staat voor het tiende seizoen op rij aan de start van de Champions League. In elke van de laatste vier edities wist Fenerbahce een plek in de halve finale af te dwingen. De ploeg zal het de eerste seizoenshelft moeten doen zonder sterspeelster Melissa Vargas. De MVP het EK van 2023 speelt de aankomende tijd voor het Chinese Tianjin Bohai Bank.

Daartegenover staat de komst van de Poolse diagonaal Magdalena Stysiak. Zij komt over van Vero Volley Milano. Met Stysiak in de gelederen zal Fenerbahce het in de groepsfase moeten opnemen tegen het Poolse Grot Budowlani Łódź, SC Potsdam – dat afgelopen seizoen op de tweede plaats eindigde in de Duitse competitie – en de Sloveense kampioenen Calcit Kamnik.

Eerste wedstrijden poule C

Dinsdag 7/1118.00 uurGrot Budowlani Łódź - SC Potsdam
Dinsdag 7/1121.00 uurFenerbahce Opet - Calcit Kamnik

Poule D

Het was even wachten, maar in poule D komen we weer de nodige landgenotes tegen. Bij het Duitse Allianz MTV Stuttgart staan er liefst vier onder contract: Jolien Knollema, Eline Timmerman, Britt Bongaerts en Vera Mulder. Zij treffen onder meer het Belgische Asterix Avo Beveren. Bij die ploeg spelen Iris Vos en Laura Overwater. Poule D bestaat verder uit het Carraro Imoco Conegliano van Robin de Kruijf uit Italië en het Poolse PGE Rysice Rzeszów.

De Poolse formatie eindigde afgelopen seizoen als tweede in de nationale competitie. Drie ploegen uit deze poule (Asterix AVO Beveren niet) bereikten vorig seizoen de kwartfinale van de Champions League en werden in die ronde alle drie uitgeschakeld. Conegliano-coach Daniele Santarelli, die afgelopen september met de Turkse dames de Europese titel behaalde, wil er alles aan doen om de Champions League-winst van 2021 te evenaren.

Eerste wedstrijden poule D

Dinsdag 7/1120.30 uurA. Carraro Imoco Conegliano - Asterix Avo Beveren
Dinsdag 7/1120.30 uurPGE Rysice Rzeszów - Allianz MTV Stuttgart


Poule E

De laatste groep, poule E, kan worden gezien als de meest uitgebalanceerde poule. Bij het Roemeense CS Volei Alba Blaj treffen we Anneclaire Ter Brugge. Zij komt het Poolse LKS Commercecon Lodz, het Oekraïense SC "Prometey" Dnipro en het Franse Volero Le Cannet tegen. SC "Prometey" Dnipro is een sterk team, dat kan rekenen op voormalig Servisch international Bojana Milenkovic. Het Franse Volero Le Cannet is de regerend landskampioen van Frankrijk.

De ploeg is een mooie mix van jeugdige bravoure (onder andere de 18-jarige Russische middenblokkeerster Anastasia Lyashko) en ervaring (buitenaanvalster Eva Yaneva en diagonaal Viktoriya Russu). CS Volei Alba Blaj is het enige niet-Italiaanse en niet-Turkse team dat in de afgelopen acht edities de finale van de Champions League heeft gehaald. De ploeg van Stevan Ljubicic, bondscoach van Bosnië en Herzegovina tijdens het laatste EuroVolley 2023, is een team met veel potentie. LKS Commercecon Lodz is de regerend kampioen van Polen.

Eerste wedstrijden poule E

Dinsdag 7/1120.00 uurVolero Le Cannet - SC "Prometey" Dnipro
Woensdag 8/1120.30 uurLKS Commercecon Lodz - CS Volei Alba Blaj


Livestream

De Champions League is (tegen betaling) te volgen via EuroVolleyTV. Een selectie van wedstrijden wordt gratis aangeboden op het YouTube-kanaal van de CEV.

Foto: EuroVolley | CEV

Bekijk ook eens

Facebook X WhatsApp LinkedIn