Voor het eerst dit toernooi kwam Jong Oranje op achterstand, maar wist het tij met collectief enthousiasme en vechtlust te keren. Het werd tegen Brazilië 3-1 (22-25, 25-21, 25-16, 27-25). Elles Dambrink toonde in Rotterdam haar klasse, ze maakte maar liefst 31 punten. Nederland gaat nu als poulewinnaar door naar de volgende fase waarin het Rusland, Amerika en Brazilië treft.

Opstelling
Met de inmiddels bekende zeven startte Nederland aan de wedstrijd: Kim Klein Lankhorst (spelverdeler), Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/lopers), Marije ten Brinke en Britte Stuut (middens) en Elles Dambrink (diagonaal). Romy Brokking was uiteraard de libero.

Set 1
In de eerste set kwam Jong Oranje direct onder grote servicedruk te staan van Ana Luiza Rüdiger. Op haar service liep Brazilië uit naar een 8-2 voorsprong. Stephany Gomes Xavier was meedogenloos in haar aanval, zij scoorde in de openingsfase al zes keer.

Het was rommelig aan Nederlandse kant, doordat de servicepass niet goed onder controle kwam, moest er veel gecompenseerd worden. Het risico dat daarbij werd genomen was te groot, na twee uitgeslagen aanvallen nam bondscoach Marko Klok bij 6-12 een time-out.

Nadat Klok spelverdeelster Hyke Lyklema in had gebracht, begon het iets beter te lopen. De Haan kon aanvallend een paar keer goed doorkomen en ook Elles Dambrink wist de gaten in de Braziliaanse defensie te vinden. De eindsprint werd te laat ingezet, Rüdiger maakte het op het derde setpoint af: 22-25.

Set 2
Jette Kuipers kreeg het vertrouwen van coach Klok om aan de tweede set te beginnen in plaats van De Haan. Haar aanvallende en serverende impulsen hielpen Nederland aan de voorsprong bij de eerste technische time-out met 8-6. Jolien Knollema was in die fase ook slecht af te stoppen door Brazilië, Jong Oranje liep uit naar een 15-11 voorsprong.

Maar Brazilië, de nummer 7 van de wereldranglijst in deze leeftijdscategorie (Nederland staat op die lijst 22e), bleef vol passie spelen. Bij 16-16 stonden ze weer naast Nederland. Scores van Dambrink en Kuipers gaven Oranje het gat van vier punten die ze tot het eind konden vasthouden, met 25-21 trok Jong Oranje de stand gelijk.

Set 3
De twee aan elkaar gewaagde teams maakten er een mooi spektakel van. Waar Brazilië in het begin van de derde set licht het overwicht had, was het Nederland dat aan de hand van Dambrink het verschil maakte. Van 9-10 achter werd het op haar service 18-10. Dambrink sloeg zelf drie aces en maakte twee aanvallende scores, Knollema en Marije ten Brinke tekenden voor de andere punten.

De structuur viel helemaal weg uit de Braziliaanse formatie, ze konden zich niet meer uit hun benaderde positie bevrijden. Jong Oranje trok hard door en won met 25-16.

Set 4
Toch was de strijd nog niet gestreden. Brazilië rechtte de rug, bracht verse krachten in het veld en wist met speelsters als Marcelle de Arruda en Emanuelle dos Santos weer grip op het Nederlandse aanvalsspel te krijgen. Halverwege de derde set zetten ze aan en maakten vijf punten op rij om er 15-20 van te maken.

Met vijf setpoints voor Brazilië leek de set gespeeld, maar niets was minder waar. Elles Dambrink zette nog eens aan vanaf de servicelijn en sloeg twee aces. Marije ten Brinke pakte een belangrijk blok om de stand gelijk te trekken op 24-24. Twee punten later zette Dambrink Oranje op matchpoint nadat de ingevallen Iris Vos tweemaal prachtig redde. Op het matchpoint was het weer Dambrink die verwoestend uithaalde en de zege veiligstelde.

Met 31 punten was Elles Dambrink ruim topscorer van de wedstrijd. Ze sloeg ook zes aces. Jolien Knollema scoorde 15 maal.

Volgende poulefase
Nederland en Brazilië eindigen als eerste en tweede in Poule A en voegen zich nu bij de Verenigde Staten en Rusland die in Poule C de bovenste twee plaatsen bezetten. Vanaf dinsdag speelt Oranje in de volgende poulefase tegen ieder van die tegenstanders een wedstrijd. Het schema wordt later bekend, Nederland zal alle drie de dagen om 17.30 uur in Rotterdam spelen. Kaarten daarvoor zijn nu te koop.