Het is de speelsters van Jong Oranje vandaag niet gelukt om een plek in de WK-finale te veroveren. Servië bleek met 3-1 (21-25, 25-17, 23-25, 26-28) te sterk voor de ploeg van Marko Klok. Zondag om 14.30 uur strijdt Nederland met Rusland om de derde plek. Servië en Italië gaan om 17.30 uur het gevecht aan om de wereldtitel.

De opstelling
In de basis bij Oranje beginnen vandaag Hyke Lyklema (spelverdeler), Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/lopers), Marije ten Brinke en Britte Stuut (midden), Elles Dambrink (diagonaal) en Romy Brokking (libero).

1e set
Servië schiet uit de startblokken in de eerste set en Jong Oranje heeft geen antwoord op de aanvalskracht en blokkering. Nederland kijkt in de beginfase van de eerste set dan ook tegen een flinke achterstand aan: 2-7. Oranje zoekt naar ritme en draait langzaam maar zeker warm in de tweede fase van de set. Als Savic een prikbal buiten de lijnen tikt, haakt Nederland aan: 12-12. Vanaf dat moment gaan beide ploegen gelijk op, maar Nederland maak te veel eigen fouten en verliest de set met 21-25.

2e set
In de tweede set lijkt Oranje bevrijd van de zenuwen en speelt de ploeg aanzienlijk vrijer dan in de 1e set. Het team van Marko Klok draait op alle fronten beter. Via een ace van Britte Stuut pakt Nederland een comfortabele 13-7 voorsprong. Vanaf dat moment is Oranje los en geeft het de controle over de set niet meer uit handen. Jolien Knollema en Elles Dambrink zijn de uitblinkers aan Nederlandse zijde en nemen hun team op sleeptouw op weg naar de setwinst. Oranje verovert de tweede set met 25-17.

3e set
Het publiek wordt in de derde set vermaakt met een spectaculaire wedstrijd. Beide teams zijn op stoom en laten spel van hoog niveau zien. In de eerste technische time-out heeft Servië een puntje voorsprong te pakken: 7-8. Dat voordeel wordt in de tweede fase van de derde set verder uitgebouwd. Oranje weet de rally’s niet naar zich toe te trekken en door een diagonaal geslagen power bal van Tica loopt Servië uit naar 11-16. In de slotfase scoort Oranje vijf punten op rij en vecht zich daarmee knap terug in de set. Het blijkt net niet genoeg te zijn, want Servië wint de set met 23-25.

4e set
Het hoge niveau van de derde set wordt doorgetrokken in de vierde set. Zowel Nederland als Servië laat zien over een flinke portie vechtlust te beschikken. De ingekomen Iris Vos is belangrijk voor Jong Oranje en slaat haar team op een 9-8 voorsprong. Het gaat daarna nog even gelijk op, maar vanaf 15-15 neemt Servië het over. Door een slimme bal van Tica, één van de sterkste speelsters aan Servische kant vandaag, wordt het 16-20. Opnieuw toont Oranje enorme veerkracht door op de service van Elles Dambrink terug te komen van 20-24 tot 25-25. Daarmee wordt het staartje van de vierde set nog even een ware thriller. Uiteindelijk trekt Servië aan het langste eind door de set met 26-28 naar zich toe te trekken. Daarmee winnen de Serven de wedstrijd met 3-1 en plaatst het team zich voor de finale van het WK.

Oranje speelt om
derde en vierde plek
Oranje kan nog steeds een prijs veroveren op dit WK. Morgen om 14.30 spelen de volleybalmeiden om plek 3/4 tegen Rusland. Nederland trof Rusland al eerder, namelijk in de tweede ronde van het WK. Toen won Oranje met 3-1.

De wedstrijd Nederland - Rusland is natuurlijk ook weer live te volgen via volleybal.nl/livestreams.

Halve finale tussen Italië en Rusland
De eerste halve finale in het Topsportcentrum in Rotterdam ging vandaag tussen Italië en Rusland. Ook die wedstrijd was halve finalewaardig, vanwege het hoge niveau van beide teams. Met name de diagonaal speelsters aan beide kanten vielen op, omdat zij de ballen op grote hoogte hard in het veld sloegen. Italië bleek de taaiere partij en wist de wedstrijd in alle drie de sets in de slotfase naar zich toe te trekken. De Italianen winnen met 3-0 (25-22, 29-27, 25-23).

Italië en Servië zullen morgen dus de strijd met elkaar aangaan om het goud. De wedstrijd start 17.30 uur.

Voor Nederland- Rusland en Italië vs. Servië kun je nog tickets kopen via onderstaande button.