Het is Jong Oranje zondag niet gelukt om de bronzen medaille te veroveren op het WK U20 in het Topsportcentrum in Rotterdam. In een zinderende vijfsetter is het Rusland dat met 3-2 (16-25, 23-25, 25-22,25-22, 22-20) aan het langste eind trekt en daarmee een podiumplek verovert. Nederland levert een knappe prestatie door als vierde te eindigen.

De opstelling
In de wedstrijd tegen Rusland begint bondscoach Marko Klok met de volgende basis: Hyke Lyklema (spelverdeler), Jolien Knollema en Jolijn de Haan (passer/lopers), Marije ten Brinke en Britte Stuut (midden), Elles Dambrink (diagonaal) en Romy Brokking (libero).

1e set
Jong Oranje begint scherp aan de wedstrijd om het brons. In de openingsfase weet Elles Dambrink de Russen onder druk te zetten met haar service. Daardoor gaat Nederland de eerste technische time-out in met een 8-3 voorsprong. De Volleybalmeiden pareren de Russische aanvallen met goede verdedigende en blokkerende acties. Met als gevolg dat aanvalsters Akimova en Kostina moeilijk tot scoren komen. Met een snelle bal door het midden zet Marije ten Brinke Oranje op 19-11. Een tegenreactie van de Russen komt er niet. Het tweede setpoint wordt verzilverd als de service van Zamanskaia in het net verdwijnt. Oranje wint de eerste set met 16-25.

2e set
Oranje gaat in het begin van de tweede set door waar het gebleven is. Marije ten Brinke scoort blokkerend een hattrick, waardoor de volleybalmeiden uitlopen naar 4-0. Door foutjes aan Nederlandse kant en een beter serverend en aanvallend Rusland, haakt de ploeg van coach Igor Kurnosov aan. De wedstrijd om het brons verandert dan in een punt-voor-punt race. Door twee aces van Elles Dambink slaat Nederland weer een gaatje: 17-14, maar door slordigheid in eigen spel en een paar killblocks van Rusland staan beide teams halverwege de tweede set weer op gelijke hoogte. In het laatste fase zijn beide teams aan elkaar gewaagd. Het is Iris Vos die de set met een aanval door het midden beslist in het voordeel van Nederland: 25-23.

3e set
Rusland neemt pakt de leiding in het begin van de derde set. Het lukt Oranje niet om Rusland onder druk te zetten met de service. Daardoor kunnen aanvalsters Chernova en Akimova goed in stelling worden gebracht. Met als resultaat veel harde en hoge ballen die diagonaal in het veld bij Oranje belanden. Halverwege de set kijkt Nederland tegen een 12-9 achterstand aan. Met vlagen lukt het de ploeg van Marko Klok om Rusland via de service in de eindfase van de set onder druk te zetten, maar die opleving komt te laat. Via een killblock gaat de derde set naar de Russen: 25-22.

4e set
Door een uitstekende serviceserie van spelverdeelster Hyke Lyklema lukt het Nederland weer om de druk aan Russische kant op te voeren. Oranje pakt een ruime voorsprong van 10-6. De ploeg weet de wedstrijd tot de eindfase van de set te controleren, maar geeft het heft uit handen als Akimova twee punten op rij scoort en Rusland op 22-20 zet. Oranje benut vervolgens haar kansen niet en daar profiteren de Russen van. Zij winnen de set met 25-22.

5e set
Er is een vijfde set nodig om de wedstrijd om het brons te beslissen. Aan beide kanten wordt voor ieder punt wordt gevochten en daarmee is de vijfde set met recht een thriller te noemen. Het publiek krijgt een prachtig volleybalgevecht te zien en tot aan de laatste paar punten kan de wedstrijd beide kanten op vallen. Zowel Rusland als Nederland komt meerdere keren op matchpoint, maar het is Rusland dat over stalen zenuwen blijkt te beschikken. De Russen winnen de vijfde set met 22-20 en daarmee de wedstrijd met 3-2. Dat betekent dat Rusland met de bronzen medaille naar huis gaat en Oranje een knappe prestatie levert door als vierde te eindigen op dit WK.

Bekijk hieronder de reactie van Hyke Lyklema en Marije ten Brinke na de wedstrijd

Finale
De WK-finale gaat tussen Italië en Servië. Deze wedstrijd is vanaf 18.10 uur live te volgen via volleybal.nl/livestreams.