De Volleybalmeiden van Jong Oranje hebben hun tweede WK-wedstrijd gewonnen. Na de nipte nederlaag tegen Turkije werd vannacht in drie sets afgerekend met Cuba. Vannacht strijdt Nederland tegen Amerika om de tweede plaats in de poule. Winst is nodig om kans te houden op een medaille.

Startopstelling

Bondscoach Eric Meijer startte tegen Cuba met de dezelfde namen als de wedstrijd tegen Turkije: Sanne Konijnenberg (spelverdeler), Nicole van de Vosse (diagonaal), Puck Hoogers en Louise Bijlsma (passer/lopers), Britte Stuut en Rixt van der Wal (middens) en Pippa Molenaar (libero).

Wedstrijd

Set 1

In het eerste deel van de set geven Nederland en Cuba elkaar weinig toe. Zo nu en dan neemt Cuba wat afstand, maar telkens vecht Nederland zich terug. Bij een 14-17 achterstand neemt bondscoach Eric Meijer een time-out. Desondanks behoudt Cuba een marge van vier (16-20) bij het ingaan van het slot van de set. In dat laatste deel houdt Nederland het hoofd knap koel. Bij 20-24 zijn er setpoints voor Cuba, maar deze worden vakkundig weggeslagen. Even later heeft Nederland bij 25-24 de kans om de set binnen te halen. Dat lukt niet. Na nog eens een Cubaans setpoint te hebben weggewerkt komt Nederland via een attente Sanne Konijnenberg opnieuw op setpoint. Dit keer verschalkt Puck Hoogers de Cubaanse defensie met een bekeken balletje achter het blok.

Set 2

In de tweede set begint Nederland scherp. Cuba wordt onder druk gezet door de ploeg van bondscoach Eric Meijer die uitloopt naar een 8-2 voorsprong. Verder in de set wordt de voorsprong uitgebouwd naar een verschil van acht (18-10). Als Nederland de twintig punten aantikt, weet Cuba nog paar keer te scoren maar op de opslag van Cuba komt Nederland bij 24-16 op setpoint. Op de service van Rixt van der Wal is het Britte Stuut die via het Cubaanse blok zorgt voor winst in set 2.

Set 3

De start van de derde set toont grote gelijkenissen met de start in de tweede set. En dat is een goed teken. Via een ace Puck Hoogers komt Nederland op een riante 7-1 voorsprong. Even later staat het zelfs 10-2 voor. Vanaf dat moment is het niet meer de vraag ‘of’ Nederland de set (en daarmee de wedstrijd) gaat winnen, maar met welke marge. Nederland freewheelt naar het matchpoint. Op 24-13 is wordt eerste matchpoint nog afgeslagen door Cuba. Een punt later is het Louise Bijlsma die Nederland de derde set en daarmee de eerste overwinning van het WK bezorgt.

Nederland 3-0 Cuba (28-26, 25-16, 25-14)

Britte Stuut sloeg met 12 punten de meeste ballen binnen voor Nederland.